Zákeřná infekce zabíjí psy v Česku. Léčba je bolestivá a nákladná, na co si dát pozor?

V Česku se vyskytl nebezpečný parazit napadající psy

V Česku se vyskytl nebezpečný parazit napadající psy

Ve střední Evropě rychle rostou počty psů se srdeční červivostí, která pro ně může být smrtelná. Zdrojem infekce jsou komáři. Desítky případů se objevily i v Česku. Veterinářka Hana Prausová pro CNN Prima NEWS popsala, na co si dát pozor.

Častější cestování se psem do zahraničí a oteplování. To jsou hlavní příčiny šíření srdeční dirofilariózy. Larvy se do těla dostanou komářím kousnutím. Zákeřnost nemoci spočívá v tom, že se rozvíjí velmi pomalu. Larvy v těle psa totiž musejí nejprve vyrůst v dospělé červy, což může trvat déle než půl roku. „Na tom pejskovi nevidíte dlouho žádnou změnu,“ popsala pro CNN Prima NEWS zachránkyně psů z ciziny Petra Jarošová.

ČTĚTE TAKÉ: Nečekaný výtržník na fotbalovém hřišti. Zápas v Argentině narušil pes, hráči ho naháněli marně

Laik je téměř bez šance začátek nemoci poznat, a tak si všimne až alarmujících signálů. „Dýchací obtíže, dušnost, kašel. Ta zvířátka jsou celkově špatná, mají špatnou srst, hubnou, a když je ta invaze velká a dostanou se do srdce, tak se objevují srdeční problémy,“ přiblížila pro CNN Prima NEWS veterinářka Hana Prausová.

„Čím déle se čeká, tím se ten červ rozrůstá po celém těle, jak naplní srdce, jde do dalších orgánů,“ popsala pro CNN Prima NEWS členka spolku Podenco v nouzi Marta Zavřelová.

Léčba je velmi bolestivá, dlouhá a finančně náročná. Bránit se proti nemoci přitom lze snadno pomocí běžně dostupných preventivních léků. „Existují ve formě spot on pipet za krk nebo tabletek,“ doplnila Prausová.

Nemoc není přenosná ze psa na člověka ani na jiného psa, ale přivézt si ji může pes nejen ze vzdálené dovolenkové destinace, ale třeba i ze Slovenska. Komáři, kteří nemoc přenášejí, už tam prokazatelně jsou v Podunajské, Záhorské a Východoslovenské nížině. Antiparazitika dokáží zabrat i pár týdnů po nákaze, proto je jejich aplikace doporučená alespoň po návratu z dovolené.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Robotický pes se obětoval pro životy amerických policistů. Strážníci popsali jeho zákrok

Tagy: