Zeman v gratulaci podpořil Macrona v jeho postupu vůči Rusku. Pozval ho do Česka

Prezident České republiky Miloš Zeman

Zeman pogratuloval Macronovi

Prezident České republiky Miloš Zeman poblahopřál Emmanuelu Macronovi ke znovuzvolení francouzským prezidentem. Podpořil jeho aktivity směrem k Rusku i k Putinovi a vybídl k diplomatickému úsilí o ukončení bojů na Ukrajině. Macronovi již blahopřáli ruský prezident Vladimir Putin, americký prezident Joe Biden, německý kancléř Olaf Scholz či představitelé Evropské unie.

„Dovolte mi, abych Vám srdečně pogratuloval k Vašemu opětovnému zvolení prezidentem Francouzské republiky. Vaše znovuzvolení a veřejná popularita jsou jasným důkazem Vašeho úspěšného působení v čele státu, jakož i skvělé reprezentace země,“ vzkázal Zeman Macronovi.

„Váš druhý mandát v čele státu přichází ve velmi neklidné době ovlivněné ruskou agresí na Ukrajině. Je zřejmé, že na Ukrajině se bojuje i o naši svobodu a budoucnost. Naše pomoc Ukrajině však musí jít ruku v ruce s diplomatickým úsilím o ukončení bojů a nalezení míru. V této souvislosti tak podporuji i Vaše aktivity směrem k Ruské federaci a jejímu prezidentovi,“ pokračoval prezident.

Následně Macrona s manželkou pozval do Česka. „Dovolte mi proto, abych využil této slavnostní příležitosti a pozval Vás i Vaši choť ke státní návštěvě České republiky. Bylo by mi potěšením, kdybychom Vás mohli přivítat na Pražském Hradě, prastarém sídle českých králů,“ dodal.

Putin přál úspěchy

Macron v nedělních volbách porazil Marine Le Penovou, vnímanou jako spojenkyni Putina. Přesto se blahopřání Macron dočkal i z Kremlu. „Upřímně vám přeji úspěchy ve státnické činnosti a také pevné zdraví a hodně štěstí,“ vzkázal do Francie ruský vládce Vladimir Putin, s nímž si znovuzvolený prezident Macron v minulých týdnech několikrát telefonoval ve snaze přispět k ukončení ruské invaze na Ukrajinu.

Macron v nedělním druhém kole prezidentských voleb obhájil mandát se ziskem 58,55 % hlasů. Jeho krajně pravicová soupeřka Le Penová získala 41,45 %. Účast dosáhla necelých 72 %.

Tagy: