Nepokoje ve Francii? V případě triumfu Le Penové by byly větší, popsala reportérka

Protesty ve Francii po prezidentských volbách (24. 04. 2022)

Jaká byla noc po vítězství Macrona

V Paříži protestovali po vyhlášení výsledků prezidentských voleb hlavně mladí, uvedla přímo z Francie reportérka CNN Prima NEWS Anna Kadavá. Dodala, že v případě vítězství neúspěšné kandidátky a krajně pravicové političky Marine Le Penové by ale byly demonstrace daleko větší. Nedělní vystoupení znovuzvolené hlavy státu Emmanuela Macrona pod Eiffelovou věží podle ní bylo teatrální a pečlivě připravené.

„Byli jsme na Martově poli asi do 11 hodin v noci, atmosféra byla od počátku výjimečná. Štáb Emmanuela Macrona dokáže vždy udělat velkou show. Začalo to obřími obrazovkami, hrála hlasitá hudba a organizátoři se snažili udržet publikum ve varu, což se dařilo do 20:00, než se objevily první výsledky. Pak vypukla exploze nadšení, následně jsme asi hodinu a půl čekali, než se Macron dostal na volební večírek,“ popsala reportérka CNN Prima NEWS Anna Kadavá.

Macrona na Martovo pole doprovodila jeho manželka Brigitte, drželi se za ruce a kolem nich byli mladí lidé. Manželé kráčeli alejí s Eiffelovou věží v pozadí za tónů Ódy na radost, hymny Evropské unie. „Příchod byl až teatrální. Hymna Evropy hrála, protože Macron je proevropský a Francie teď předsedá radě EU. Bylo to přesně takové, jaký je sám Macron,“ dodala reportérka.

Emmanuel Macron v nedělním druhém kole prezidentských voleb obhájil mandát se ziskem 58,55 % hlasů. Jeho krajně pravicová soupeřka Marine Le Penová získala 41,45 %. Účast dosáhla necelých 72 % a byla tak nižší než v předešlých volbách.

Prezident ví, že triumf není jen jeho, protože ho volili i příznivci jiných neúspěšných kandidátů z prvního kola. „Poděkoval i těm, kteří ho nevolili srdcem, ale rozumem. Zdůraznil, že je respektuje,“ uvedla Kadavá střípky z Macronova večerního projevu. Podle ní současná hlava státu tušila, že nakonec vyhraje, proto bylo vše – od scény, přes show až po projev – pečlivě připravené.

Význam Evropské unie, rovnost mužů a žen nebo ekologie

Macron prohlásil, že hlasy od těch, kteří se snaží zastavit krajní pravici, bere jako velký závazek a chce být prezidentem všech občanů. Připomněl také válku na Ukrajině, význam Evropské unie, rovnost mužů a žen nebo ekologii. Na rozdíl od Le Penové svou protikandidátku ve svém projevu zmínil. Odmítl pískání davu a řekl, že je potřeba respektovat všechny názory, jak krajní pravice, tak těch, kteří na protest volit nešli.

„Myslím na ty, kteří volili Marine Le Penovou (...), protože od této chvíle už nejsem kandidátem jednoho tábora, ale prezidentem všech. Vím, že si žádá odpověď mnoho našich spoluobčanů, kteří se dnes rozhodli pro krajní pravici. Je to má odpovědnost,“ slíbil.

Po vyhlášení výsledků ale vypukly ve Francii nepokoje. „Když jsme v 11 večer odjížděli z Martova pole, objeli jsme některá místa, kde se měly odehrávat střety mezi mladými lidmi a policií. Na Náměstí republiky už bylo po všem, ale protesty byly i v dalších městech. Vše mělo souviset s volbami. Dalo se ale očekávat, že pokud by vyhrála Le Penová, byly by nepokoje daleko větší. Momentálně je klid, ale houkačky jsem slyšela do tří hodin ráno,“ uvedla Kadavá z Paříže v brzkých pondělních hodinách.

V neděli večer došlo k jednomu závážnému incidentu. Policisté v centru Paříže zahájili palbu na automobil, který se proti nim vyřítil, a usmrtili dva lidi uvnitř. Třetí člověk v autě utrpěl zranění.  Podle listu Le Parisien k incidentu došlo, když se policie pokusila zastavit vozidlo, které jelo v protisměru po pařížském mostě Pont Neuf. Řidič na výzvy policistů nereagoval, ale naopak se rozjel proti nim, proto policisté zahájili palbu. Zda ale incident přímo souvisí s prezidentskými volbami, není jasné.

Tagy: