Zámek Balmoral měl v královnině srdci speciální místo. Čím se lišil od ostatních sídel?

Láskou ke skotskému venkovskému sídlu Balmoral byla královna Alžběta II. známá. Na zámku a jeho blízkých pozemcích zejména se svým manželem, zesnulým princem Philipem, trávila každoročně léto a část podzimu: stalo se pro ně útočištěm. Místo, kde nejdéle vládnoucí panovnice vydechla naposledy, je v mnohém výjimečné, v životě Alžběty II. bylo spojeno s mnohými událostmi.

Historie zámku Balmoral je v mnohém unikátní. Pozemky o rozloze přes 20 tisíc hektarů jsou jednou z rezidencí britské královské rodiny od roku 1852. Panství tehdy zakoupil princ Albert, manžel královny Viktorie. „Malý, ale hezký,“ měla prohlásit královna při pohledu na dům, když jej poprvé navštívila. Čtyři roky následně trvalo, než vznikla současná podoba zámku, uvádí BBC.

Zámek Balmoral je příkladem skotské baronské architektury – je postaven ze žuly, údajně má 52 ložnic a mnoho přijímacích místností. Na panství se podle webu Discover Walks nachází více než 150 další budov, včetně Craigowan Lodge, jež využívala princezna Diana a tehdejší princ Charles při svých návštěvách. Údajně by se na zámku měl nacházet také protiatomový kryt. Zároveň je sídlo pro královskou rodinu výjimečné.

Osobní majetek královny

Ačkoliv oficiální královská sídla, jako jsou hrad Windsor a Buckinghamský palác, jsou korunním majetkem – který je financován britskými daňovými poplatníky – zámek Balmoral byl Alžbětiným osobním majetkem, který zdědila po své rodině. Její jediné další soukromé sídlo je Sandringham v anglickém Norfolku, připomněl web Architecturaldigest.com.

Královna Alžběta II. v Balmoralu trvale nebydlela, přesto ho považovala za své útočiště a panství milovala. Každoročně v něm trávila dvanáct týdnů během léta a začátku podzimu, a to ve společnosti svého manžela prince Philipa. Na návštěvu za nimi jezdily jejich děti a další příbuzní. Panovnice v něm zažila plno šťastných chvil.

Královniny vzpomínky na zámek započaly v dětství návštěvami u prarodičů krále Jiřího V. a královny Marie. Byl to právě Balmoral, kam se princezny – Alžběta II. a její sestra Margaret – odebraly na začátku 2. světové války. V sídle žily do prosince 1939, následně se s rodinou přemístily do Norfolku a poté do Windsoru.

Krásné chvíle zde později trávila se svou rodinou a dětmi, konaly se zde i zahradní slavnosti. V panství královna s manželem žili rovněž v době pandemie, dokonce zde v listopadu 2020 oslavili 73. výročí svatby. Právě v Balmoralu princ Phillip požádal královnu o ruku a strávili v něm líbánky.

Tragická zpráva pro rodinu

Některé události, které královnu v milujícím panství zastihly, však šťastné nebyly. Řeč je zejména o smrti princezny Diany. V den jejího skonu – 31. srpna 1997 – byla královská rodina právě v Balmoralu. Sídlo se stalo středem pozornosti, lidé k zámku nosili květiny na počest zesnulé princezny, která si získala srdce Britů. Dary si královna po cestě z bohoslužby za Dianu prohlédla.

Mnohé navíc překvapilo, když se Alžběta II. rozhodla jmenovat 6. září novou britskou premiérku Liz Trussovou právě ve skotském sídle. Někteří spekulují, že se jednalo o precizně promyšlený krok ve chvíli, kdy už se zdraví královny začalo horšit. Do Balmoralu se pak 8. září sjížděli Alžbětini nejbližší. V místě, které milovala a pojila s krásnými vzpomínkami, vydechla naposledy.

Tagy: