Požadavky odborů? Absolutně nereálné, uškodí těm nejchudším, tvrdí ekonom Bartoň

Ekonom Petr Bartoň

NOVÝ DEN (241)

Požadavky odborů na plošné zvýšení mezd všech státních zaměstnanců jsou absolutně nereálné. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to řekl ekonom Petr Bartoň. Podle něj odbory svými snahami paradoxně mohou poškodit nízkopříjmové zaměstnance.

Přestože odbory při svých požadavcích na zvýšení platů státních zaměstnanců argumentují zejména nízkoplacenými profesemi, požadavek plošnosti podle Bartoně jejich šance na zvýšení platu snižuje. „Kdyby požadavky byly zacílené, tak se o tom dá uvažovat. Těch zaměstnanců není mnoho a přidávalo by se k nízkému platu. Ale protože chtějí peníze pro všechny, nezbydou na nikoho,“ uvedl Bartoň.

ČTĚTE TAKÉ: Stanjurovi chybí miliardy do rozpočtu. I přes sliby chce zachovat nevýnosnou windfall tax

Ekonom dále podotkl, že plošné zvýšení všem profesím je neférové vůči těm nejchudším. „Pro ně by to opravdu znamenalo skutečné zlepšení jejich životní situace. Ti lépe placení si jen trochu polepší,“ vysvětlil Bartoň.

Podobný názor sdílí také ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Odmítl jsem zvýšit platy plošně všem stejně, protože je opravdu potřeba vnímat, že jsou skupiny zaměstnanců ve veřejné sféře, na které pokles reálných platů dopadl různě,“ uvedl Jurečka.

Vzhledem ke stavu státního rozpočtu je podle Bartoně plošné navýšení mezd státních zaměstnanců o 10 procent nereálné. „V rozpočtu žádné peníze navíc nejsou. Dokonce to vypadá, že možná budou někde nakonec chybět. Všechno už je dávno alokováno a muselo by se brát z jiných rezortů,“ řekl Bartoň.

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly se jedná zejména o ideologický spor a nevyloučil protesty. „Je potřeba to číst tak, že dochází k souboji mezi rozumem a ideologií. Pokud zvítězí ideologie, tak bude situace opravdu velmi vážná a dají se očekávat protesty,“ sdělil Středula pro CNN Prima NEWS.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ostrý střet ekonomů o platy zaměstnanců. O co vám jde, pustil se Musil do Švihlíkové

Tagy: