Žantovský k útoku na Dvojčata: Myslel jsem si, že na CNN běží hrozně blbá reklama

Myslel jsem, že je to špatná reklama, uvedl Žantovský

Útoku na Dvojčata jsem nemohl uvěřit, sdělil ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS Michael Žantovský. Dodal také, že mu záběry z místa připomínaly spíše hodně blbou reklamu. Jak bývalý český velvyslance v USA zpětně nahlíží na tuto tragickou událost?

Přesně před dvaceti lety, když se o tragické události Michael Žantovský dozvěděl, byl zrovna v Senátu. „Myslel jsem si, že na CNN běží hrozně blbá reklama. Chvilku mi trvalo, než mi to došlo,“ uvedl ve speciálu věnovanému 11. září bývalý velvyslanec v USA.

Připomněl také, že nemáme žádnou záruku, že k ničemu podobnému nemůže znovu dojít v budoucnosti. „Teroristické hrozby neustaly, objevují se ve vlnách a nemohou ustát proti organizované vojenské síle. Třeba to, co se stalo v řadě evropských měst, je něco, co si musíme pamatovat,“ dodal Žantovský, který narážel například na útok ve francouzské redakci v roce 2015.

Někteří odborníci by však s tvrzením, že tento útok změnil svět, byli opatrní. „Stále je příliš brzo, abychom hodnotili, do jaké míry 11. září změnilo svět. Různými směry to změnilo Ameriku, vedlo to k ochotě potrestat pachatele. (...) Po útoku se politické kyvadlo rozhoupalo tak divoce, že málokdo z nás dokáže předvídat, co se stane do příštích voleb,“ dodal ve speciálním vysílání politický komentátor Roman Joch. Podle něj jsou ale Evropané cyničtější. „U nás se takovéto tragédie stávají, takže z našeho evropského pohledu nic moc. Z amerického strašná rána,“ dodal Joch.

Smutné výročí si s redakcí CNN Prima NEWS připomíná mnoho dalších hostů z řad historiků, politiků či komentátorů. Speciální vysílání můžete sledovat živě i pod tímto odkazem.

Tagy: