Žantovský: Zeman měl Pavlovi zavolat. Nikdy nevynikal zdvořilostí, dalo se to čekat

Nově zvolený prezident Petr Pavel by měl ubrat nohu z plynu, soudí někteří čeští politici či komentátoři. Ti poukazují například na jeho telefonáty s vrcholnými představiteli Ukrajiny a Tchaj-wanu. Diplomat a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský se však Petra Pavla zastal s tím, že taková kritika není úplně spravedlivá. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS si naopak rýpl do dosluhujícího prezidenta Miloše Zemana.

Petr Pavel krátce po druhém kole prezidentských voleb, v nichž porazil šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, telefonoval s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským i s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wenovou. Do volebního štábu za ním také zavítala slovenská hlava státu Zuzana Čaputová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš a diplomat? To mě rozesmálo. Měl by ubrat plyn, kritizuje Žantovský

Podle některých politiků či komentátorů by však Pavel měl zatím ubrat na aktivitě, jelikož k jeho inauguraci dojde až 9. března. Podle Žantovského jsou však takové připomínky zcestné.

„Jde o velké nepochopení situace. Je naprosto běžné, že cizí státníci gratulují ke zvolení. Tchajwanská prezidentka volala Petru Pavlovi, nikoli on jí. Zuzana Čaputová přijela za ním do Prahy, on nevyrazil za ní do Bratislavy. Popřála mu ke zvolení. Totéž bych očekával od Miloše Zemana. Že Pavlovi zavolá a poblahopřeje mu. On měl být ten, kdo se ozve. Po uplynulých deseti letech ale víme, že nikdy nevynikal zdvořilostí. Dalo se to čekat,“ řekl bývalý velvyslanec Česka v USA, Izraeli i ve Velké Británii.

Podívejte se na celý rozhovor s Michaelem Žantovským a Lubomírem Zaorálkem.

Tagy: