Babiš a diplomat? To mě rozesmálo. Měl by ubrat plyn, kritizuje Žantovský

Opravdu mě rozesmálo, jakým způsobem si Andrej Babiš představuje diplomacii, řekl ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Zkušený diplomat Babiše ostře zkritizoval mimo jiné kvůli novým billboardům, na nichž šéf hnutí ANO tvrdí, že jako prezident „nezavleče Česko do války“. Podle Žantovského jde o čistý marketing, který nemá s diplomacií nic společného.

„Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják.“ Takovými slovy zaútočil Andrej Babiš na svého prezidentského protikandidáta Petra Pavla. Část české společnosti nový expremiérův slogan, který lze vidět na billboardech po celé České republice, ostře kritizuje. Prezident totiž podle Ústavy zavléct stát do války ani nemůže. Některým lidem se také nepozdává Babišovo tvrzení o tom, že by byl diplomatem.

„Opravdu mě rozesmálo, jakým způsobem si Andrej Babiš představuje diplomacii. Každý diplomatický výsledek vychází z celé řady předchozích kroků – ze studia, z přípravy a z nejrůznějších dohod. Jakékoliv veřejné oznámení padne až na konci tohoto procesu. Říct, že svolám mírový summit na Pražském hradě, aniž by proběhl jediný z tisíců kroků, které tomu předchází? To nemá s diplomacií nic společného,“ řekl Žantovský ve vysílání CNN Prima NEWS.

Bývalý velvyslanec Česka v USA, Izraeli i ve Velké Británii se rovněž vyjádřil k Babišově nedávné návštěvě Paříže. kde se někdejší český premiér setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Babiš tvrdí, že za náhlou návštěvou stála snaha dosažení míru mezi Ukrajinou a ruským agresorem.

Macron podobně jako třeba německý kancléř Olaf Scholz udržuje telefonický kontakt s ruským diktátorem Vladimirem Putinem. Za to čelí časté kritice od představitelů Ukrajiny i od některých západních politiků, kterým se nelíbí, že Macron se Scholzem jednají s agresorem a zločincem.

„Nevím, jak přesně schůzka Macrona s Babišem probíhala. Z vyjádření Elysejského paláce to vypadalo, že Babišovi šlo spíš o společnou fotografii. Jenže ono nestačí mluvit o tom, koho znám a s kým vším jsem se vyfotil. To ještě není diplomacie,“ kritizoval Žantovský.

Babišova slova na zmíněných billboardech navíc označil za nebezpečná. Připomněl také, že součástí spravedlivého míru musí být obnovení suverenity Ukrajiny.

„V žáru volební kampaně se řekne ledacos. Já se kloním spíš k tomu, že by bylo dobré ubrat plyn a vyjadřovat se o něco zdrženlivěji. Výroky o míru a o svém potenciálním postavení mírotvůrce Babiš projevil opravdu neznalost diplomacie. Neměli bychom mít přehnané mínění o naší důležitosti,“ dodal Žantovský.

Druhé kolo prezidentské volby se uskuteční 27. a 28. ledna. Petr Pavel i Andrej Babiš oba přijali pozvání do prezidentské superdebaty CNN Prima NEWS, která se uskuteční 25. ledna ve 20:15. Televize Prima a CNN Prima NEWS tak nabídnou exkluzivní názorový duel ve studiu.

Tagy: