Příchod Severokorejců na Ukrajinu může vyvolat třetí světovou, varuje uznávaný odborník

Vojenský zpravodaj a komentátor David Axe v článku pro list The Telegraph varoval, že nasazení severokorejských vojáků na Ukrajině může znamenat předzvěst třetí světové války. Západ podle něj nechápe urgentnost situace, mnohem lépe prý hrozbu rozkrývá Jižní Korea.

Někdy mezi 8. a 13. říjnem převezly ruské lodě ze severokorejských přístavů první vojáky KLDR, kteří vyrazí do války na Ukrajině. Mělo jít asi o 1 500 mužů – předvoj celkové síly čítající asi 11 tisíc severokorejských vojáků. Americká CNN uvedla, že na východě Ruska nyní cvičí asi tři tisíce Severokorejců.

ČTĚTE TAKÉ: Severokorejci už cvičí v Rusku, ukazují záběry. Vojáci mají doplnit stavy na Ukrajině

Jednotky se mají po tréninku brzy zapojit do konfliktu. Vojenský zpravodaj David Axe upozornil, že jde o další důkaz, že v současné válce rozhodně neválčí jen Ukrajina proti Rusku.

„Hranice byla překročena a vojáci třetí strany budou brzy na místě. Ostatní státy na obou stranách mohou následovat jejich příkladu. Takovou akci už ostatně navrhli britští a francouzští politici. Nyní se jedná o globální, potenciálně světovou válku. Je jasné, že ruští představitelé a jejich spojenci v Íránu, Severní Koreji a – v menší míře – v Číně chápou, co je v sázce. Méně jasné je, zda to chápou ukrajinští spojenci v NATO,“ varoval Axe ve vyjádření pro list The Telegraph.

Podle něj si Západ neuvědomuje vážnost situace a v době, kdy Ukrajina potřebuje pomoc nejvíce, ji naopak tlumí. Odborník uvedl, že je zarážející, když geopolitické šachy lépe čte Jižní Korea než NATO.

Externí válka Korejí

Jižní Korea momentálně oficiálně podporuje Kyjev jen humanitárně, přes Spojené státy ale měla na bojiště dostat milion dělostřeleckých granátů – což je vzhledem k potřebám Ukrajiny obrovské číslo.

Přímé konfrontace se Soul zatím obával, to se ale může s příchodem Severokorejců – kteří jsou pro Jižní Koreu ústřední hrozbou – na Ukrajinu změnit. Na mimořádném zasedání Rady národní bezpečnosti označili nejvyšší jihokorejští představitelé severokorejskou podporu ruskému válečnému úsilí za „vážnou bezpečnostní hrozbu“ a slíbili, že v reakci na to vystupňují vlastní angažovanost na Ukrajině.

„Jižní Korea vyrábí mnoho nejlepších zbraní na světě – zejména tanky a dělostřelectvo. Možná nebude trvat dlouho a uvidíme tyto zbraně v první linii na Ukrajině. Chápou však ukrajinští spojenci v NATO eskalaci války stejně jako Jižní Korea?“ napsal Axe.

Podle něj bude zapojení severokorejských vojáků do války postupné. Nejprve je zřejmě Rusko nasadí v armádním zázemí, aby rozvázalo ruce vlastním vojákům přímo na frontě. Axe ale varuje, že u 10 až 11 tisíc severokorejských vojáků to rozhodně skončit nemusí.

I americká CNN naznačila, že pokud se Severokorejci osvědčí, může Rusko začít tamní vojáky pravidelně cvičit a posílat na Ukrajinu. A to bez rizika, že by domácí mobilizace zvedla v Rusku vlnu nevole.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Europarlament schválil velkou půjčku pro Ukrajinu. Pomoc uhradí i zmrazený ruský majetek

Tagy: