Zaorálek o Ukrajině: Děje se něco zásadního. Zelenskyj je daleko od reality, míní Šedivý

Kolem rusko-ukrajinského konfliktu se v současnosti „děje něco zásadního“, myslí si bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (SOCDEM). V pořadu 360° na CNN Prima NEWS zároveň pohovořil o radikální proměně přístupu Západu ke konfliktu. Podle exnáčelníka Generálního štábu Armády ČR Jiřího Šedivého je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj daleko od reality.

Zelenskyj v posledních týdnech objíždí evropské spojence se svým mírovým plánem. Těch už bylo několik, zatím ale žádný nepřinesl úspěch. Zelenskyj doufá v ujištění o neutuchající podpoře od evropských států a zároveň o rychlém přistoupení jeho země k Evropské unii. Vůbec poprvé se také opatrně spekuluje o tom, že by Ukrajina byla ochotna položit na oltář míru i teritoriální ztráty.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinu čeká nejhorší válečná zima. Lidi budou čelit v mrazech dlouhým výpadkům elektřiny

„V říjnu, listopadu a prosinci máme reálnou šanci posunout věci směrem k míru a trvalé stabilitě. Situace na bojišti vytváří příležitost učinit tuto volbu – volbu pro rozhodné kroky k ukončení války nejpozději v roce 2025,“ prohlásil Zelenskyj tento týden na summitu v chorvatském Dubrovníku.

Podle Šedivého je však Zelenskyj odtržen od reality a vývoj konfliktu zatím nevypadá pro Ukrajinu příliš příznivě. „Nevím, kde bere jistotu, že jsou podmínky, aby se válka ukončila. Myslím, že to, co říká, je poměrně daleko realitě. Realita je bohužel poměrně nepříznivá vůči Ukrajině,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ukrajina se podle něj dopustila zásadních chyb, které vedly k tomu, že je její armáda na většině front v ústupu. „Dokonce v operaci k obsazení Kurské oblasti je rovněž ve velmi kritické situaci, takže možná má nějaké jiné informace, ale ty, které jsou běžně k dispozici, nejsou příznivé,“ shrnul Šedivý.

Zaorálek upozornil na proměnu postoje Západu k rusko-ukrajinskému konfliktu. „Kyvadlo se zhouplo od jakéhosi nadšení, podpory až po velkou skepsi. Kladu si přitom otázku, jestli se Západ zásadně nepodílel na těchto velkých očekáváních, které vyvolával,“ namítl.

Západní státy podle něj vytvářely dojem, že podpora bude silnější a trvalejší, a nyní, když se ukazuje, že má své limity, tlačí na změnu strategie.

Exministr zahraničí naznačil, že se v tomto směru „děje něco zásadního“. Demonstroval to na příkladu zrušeného jednání na americké letecké základně Ramstein na západě Německa. „Rozumím tomu, že se omluvil, protože má hurikán na Floridě, ale on se nezúčastnil ani ministr zahraničí ani ministr obrany Austin. Tady je vidět, že je tlak opravdu velký,“ zmínil Zaorálek.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Záběry masivní exploze ruského tanku. O „želví monstrum“ se postaral ukrajinský dron

Tagy: