Ukrajinu čeká nejhorší válečná zima. Lidi budou čelit v mrazech dlouhým výpadkům elektřiny

Ukrajinští občané se v době probíhající války chystají na další zimu. Chladné měsíce budou pro ně podle analýzy Euractivu náročnější než v minulých letech. Elektrická i tepelná soustava Ukrajiny je totiž v troskách. Lidé se musejí připravit na pravidelné výpadky.

Obec Moščun na předměstí Kyjeva okupovali Rusové na začátku války 16 dní. I během tak zdánlivě krátké doby došlo v oblasti k poškození 10 tisíc kilometrů energetické infrastruktury.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zelenskyj představí „vítězný plán“ spojencům v Evropě. U Bidena pochodil jen napůl

„Což je pro ilustraci stejná vzdálenost jako z Kyjeva do Los Angeles,“ řekl pro Euractiv Serhij Burjak z DTEK, ukrajinské energetické soukromé společnosti.

Boje kolem Moščunu připravily o elektrický proud 260 tisíc domácností. Trvalo 45 dní, než se přívod elektřiny obnovil. Když jen lokální bitva napáchala v energetické síti takové škody, je jasné, v jak otřesném stavu se po téměř tříleté válce nachází celý energetický sektor Ukrajiny.

Podle největší ukrajinské soukromé energetické společnosti DTEK dosud Rusko zničilo až 90 procent tepelných elektráren v zemi a poškodilo velké množství rozvoden a několik vodních elektráren. Ukrajinští elektrikáři vyjíždějí do terénu každý den a pracují i v noci.

Velkým problémem jsou mimo jiné ruské drony. Ukrajinská protivzdušná obrana sice většinu z nich zachytí, i tak ale trosky často dopadnou na elektrické dráty.

Pět hodin bez proudu

Ukrajinská energetická síť je tak zdevastovaná, že musí s proudem uvážlivě hospodařit. Což bude pro občany náročné především vzhledem k blížící se zimě.

„Podle nejlepšího scénáře vypočteného dodavatelem energie by Ukrajina tuto zimu měla být v průměru pět hodin denně bez elektřiny – pokud nedojde k dalším útokům a teploty neklesnou pod minus 15 stupňů Celsia,“ napsal Kyiv Post s odvoláním na analýzu Euractivu.

List Pravda ale upozornil, že další ruské útoky na energetickou infrastrukturu jsou v podstatě „nevyhnutelné“.

Ukrajinské energetické společnosti po celé zemi už v minulosti opravily několik poškozených hlavních elektráren a vybudovaly fyzické ochranné kryty, které je mají chránit před budoucími útoky. Rovněž Ukrajina zvýšila dovoz elektřiny z Evropy, aby popisovaný nedostatek proudu vyrovnala.

Zásadním pilířem v energetické soustavě zůstávají pro Ukrajinu jaderné elektrárny, Kyjev se proto obává, že se na ně Rusko během zimy zaměří.

„Jak již dříve řekl prezident, získali jsme zpravodajské informace, že Rusové plánují útok na některé části našich jaderných zařízení – ne na reaktory, ale na rozvodny,“ řekl tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti Oleksandr Lytvyněnko.

Tři zbývající ukrajinské jaderné elektrárny zajišťují téměř polovinu výroby energie v zemi.

„Jaderná energie je nyní naším hlavním zdrojem energie a Rusové se na ni zatím přímo nezaměřili,“ varovala generální ředitelka pro strategické plánování a evropskou integraci ukrajinského ministerstva energetiky Julija Kyjanová.

Ukrajina tak před zimou zintenzivňuje tlak na Západ, aby Kyjevu dodal další protizvdušné systémy a další arzenál. Obránci se také domnívají, že by mohli ruským útokům na energetiku lépe čelit, kdyby mohli likvidovat raketové systémy nepřítele už na ruském území. USA ale nechtějí Ukrajině povolit využívat k takovým úderům americké zbraně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žádná mistrná strategie, ale brutální síla. Jak Rusové dobyli ukrajinský Vuhledar?

Tagy: