Zaorálek: Putin se v Moskvě směje. Napětí mezi Polskem a Ukrajinou však nevzniklo poprvé

Exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (SOCDEM)

K VĚCI 21.9.2023

Není to poprvé, kdy mezi Ukrajinou a Polskem vzniklo napětí. Mají složitou minulost, roli hrají i jiné důvody. Tenze nepřišla zničehonic, Putin v Moskvě se ale směje. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to uvedl exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (SOCDEM). Reagoval tak na vzkaz polského premiéra Mateusze Morawieckého, který sdělil, že Ukrajině jeho země už nepošle žádné další zbraně. Zaorálek dodal, že bez pomoci okolních zemí není Ukrajina schopná vést boj ani situaci ustát ekonomicky.

Polsko už nebude posílat zbraně na Ukrajinu. Ve středu to prohlásil polský premiér Morawiecki. Oznámení přišlo po vyhrocení polsko-ukrajinských vztahů, kterému předcházelo rozhodnutí Varšavy o prodloužení zákazu dovozu ukrajinského obilí do země. Podle Zaorálka však ani rétorika polské strany nebyla mnohdy korektní.

„Bortí to vztah, který byl pro Ukrajinu tak důležitý. Prezident Duda Ukrajinu třeba přirovnal k topícímu se, který stahuje – coby oběť – i ostatní a je nebezpečný. Mluvčí polské vlády zase řekl, že se už nebude prodlužovat podpora utečenců z Ukrajiny. Jsou to věci, které se musí srovnat. Ukrajina pak vyhrožuje zase embargem na jablka z Polska nebo podává stížnost. Vzniká něco, co se vůbec nemělo stát. Polsko a Ukrajina toho společně dokázaly strašně moc,“ podotkl exministr zahraničí.

ČTĚTE TAKÉ: Ostrý výlev Zelenského vytočil Poláky. Svými projevy už řádně dopálil Izraelce, Bulhary i NATO

„Není to navíc poprvé, kdy vzniká tenze mezi Ukrajinou a Polskem. Napětí přišlo i z jiných důvodů, například kvůli složité historii. Není to úplně zničehonic, ale nepříjemné je především to, že se to nyní děje přímo na scéně, dokonce na světové scéně. Je možné, že se vytvoří tolik ran, že následné zacelení jizev nemusí být jednoduché. Putin se v Moskvě směje, když to vidí,“ pokračoval.

Zdůraznil, že Ukrajina bez pomoci zemí, které za ní stojí, není schopná vést boj ani konflikt ustát ekonomicky. „Jedna věc je, že celé ukrajinské hospodářství je ve špatném stavu. Kdyby nebylo ekonomické pomoci pět miliard měsíčně, tak by Ukrajina nebyla schopná ustát a vydržet konflikt. Podobné je to i v otázce dodávek zbraní,“ dodal Zaorálek.

Tématem pořadu byla také domácí politika. Chystá Zaorálek návrat do sněmovních voleb? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: