Ostrý výlev Zelenského vytočil Poláky. Svými projevy už řádně dopálil Izraelce, Bulhary i NATO

Polsko v reakci na štiplavou řeč ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zastavuje dodávky zbraní na Ukrajinu – nebylo to přitom poprvé, co šéf Kyjeva svou ostrou rétorikou někoho naštval. V minulosti pobouřil například Izraelce, pohádal se v televizi s bulharským prezidentem a kritizoval i své spojence v NATO.

Polsko doposud patřilo mezi přední spojence Ukrajiny, jenže projev Zelenského na půdě OSN všechno změnil. „Otevřeli jsme dočasný námořní vývozní koridor. Pracujeme na zachování pozemních tras. Je alarmující, že někteří v Evropě, někteří naši přátelé, si hrají na solidaritu v rámci politického divadla – z obilí dělají thriller. Může se zdát, že se drží vlastních rolí. Ve skutečnosti však pomáhají připravovat scénu pro herce z Moskvy,“ pronesl ukrajinský prezident.

Varšava metaforický projev okamžitě rozkryla a pochopila, že se Zelenskyj obouvá do Polska kvůli uvalení embarga na dovoz ukrajinského obilí. Přišla proto tvrdá reakce. Polský premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že zastavuje vojenskou pomoc pro Ukrajinu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žádné další zbraně z Polska na Ukrajinu, oznámil Morawiecki. Spor eskaloval kvůli obilí

Nemístné srovnání s holokaustem?

Zelenskyj je jako prezident bránící se země v zoufalé situaci, v projevech s partnery často chodí na rétorickou hranu. Někdy i za ni. Podle některých spojenců se vůči svým partnerům chová příliš ofenzivně.

První řečnický přešlap udělal zhruba měsíc po začátku války, kdy pronesl projev k izraelskému parlamentu. V něm přirovnal vyjadřování Vladimira Putina k vyjadřování nacistů směrem k Židům. „Poslouchejte, co zní z Moskvy. Poslechněte si, jak se znovu říká ‚konečné řešení‘. Akorát nyní směrem na nás to je ‚ukrajinské řešení‘,“ řekl Zelenskyj, který je sám židovského původu.

Svými argumenty týkajícími se holokaustu, tedy vyvražďování Židů během druhé světové války nacisty a jejich spojenci, pravděpodobně doufal, že přesvědčí izraelské zákonodárce k větší podpoře. Dosáhl spíše opaku. „Obdivuji ukrajinského prezidenta a podporuji ukrajinský národ, ale strašlivá historie holokaustu nemůže být přepsána, genocida byla páchána i na ukrajinské půdě,“ reagoval po Zelenského slovech izraelský ministr komunikací Jo’az Hendel.

Bulharská roztržka

Ukrajinský prezident se v minulosti pohádal také s bulharským prezidentem Rumenem Radevem, a to přímo na tiskové konferenci před televizními kamerami. Radev je podle Zelenského nakloněný Rusku, což mu dal při roztržce najevo.

„Nedej bože, aby vás potkala nějaká tragédie a vy jste se ocitl na mém místě. A když vám lidé se společnými hodnotami nepomohou, co budete dělat? Řekli byste ‚Putine, prosím tě, zaber si bulharské území‘?“ rýpl si tehdy Zelenskyj.

Část bulharské vlády přitom Ukrajině na začátku války výrazně pomohla, když potají zorganizovala export paliva a munice potřebné ráže.

V minulosti se Zelenskyj nebál pustit i do spojenců v NATO. Například vyjádřil rozhořčení, že Aliance nedala Ukrajině jasné záruky přijetí. „Je to bezprecedentní a absurdní, když není stanovený časový rámec pro pozvání ani pro členství Ukrajiny,“ řekl Zelenskyj.

Američtí představitelé ho následně vyzvali, aby projevil vděčnost za pomoc Spojených států. Ukrajinského prezidenta kritizovali politici i ve slovenské předvolební debatě.

„Podejte prst a odtrhne vám celou ruku. A Zelenskyj by asi takto chtěl celou ruku,“ komentoval jeho výroky Igor Matovič, expremiér a šéf hnutí OĽaNO.

Tagy: