Povolte Ukrajině střílet na Rusko raketami dlouhého doletu, žádají europoslanci Západ

Západ by měl povolit Ukrajině mířit střely dlouhého doletu na vojenské cíle na ruském území, aby jí umožnil efektivnější obranu proti ruské agresi. Shodli se na tom ve čtvrtek poslanci Evropského parlamentu v usnesení přijatém výraznou většinou hlasů. Evropští zákonodárci rovněž chtějí, aby se země Evropské unie i spojenci zavázali k pravidelné dlouhodobé vojenské podpoře Kyjeva.

Evropští poslanci usnesením podpořili požadavek ukrajinského vedení, které v posledních měsících naléhá na západní partnery v čele se Spojenými státy, aby zrušili omezení spojená s přeshraničními útoky. Rezoluce konstatuje, že dokud nebude moci Ukrajina zasahovat místa, z nichž na ni útočí Rusko, nemůže dostatečně bránit životy svých obyvatel či kritickou infrastrukturu.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko válčí novými drony Harpyje. Mají čínské a zakázané součástky, zjistili novináři

Zdaleka nejdůležitějším dodavatelem dalekonosných střel jsou pro Ukrajinu USA. Americký prezident Joe Biden minulý týden prohlásil, že Washington zvažuje zrušení současného omezení. Podobný krok podporuje také část evropských zemí, především Británie, například Německo či Francie však váhají.

Europoslanci schválili rezoluci 425 hlasy, 131 jich bylo proti a 63 se zdrželo hlasování. Usnesení volá také po využití zisků ze zmrazených ruských aktiv ve prospěch Ukrajiny. Vyzývá rovněž členské státy, aby nepolevovaly ve financování vojenské a hospodářské pomoci zemi, která v současnosti čelí ruské ofenzivě na východě svého území.

„Jednou z klíčových priorit Evropy musí být poskytovat Ukrajině maximální podporu v jejím boji proti ruské agresi a zajistit tak její vítězství. Bohužel v poslední době sledujeme, že tento závazek ze strany mnoha členských států slábne,“ uvedla pirátská europoslankyně z frakce evropských zelených Markéta Gregorová, která se tématu Ukrajiny v EP dlouhodobě věnuje. Stejně jako řada dalších zákonodárců soudí, že dosavadní výše podpory Kyjevu k úspěšnému pokračování obrany nestačí.

Europoslanci proto v usnesení, které je pro členské země EU nezávazným doporučením, navrhli stanovit každoroční výši vojenské pomoci Ukrajině na 0,25 procenta hrubého domácího produktu (HDP).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry brutálních bojů u Pokrovsku. Ukrajinci rozdrtili velký tankový konvoj Rusů

Tagy: