Zápas Česka a Ruska by diváky zasloužil, říká legenda sborné. Jaký výsledek tipuje?

Světový šampionát v hokeji slibuje hned od začátku skvělou podívanou. V prvním zápase se utká česká reprezentace s Ruskem. „Ten zápas je už taková tradice. Všichni se na to těší,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS hokejová legenda Valerij Kamenskij. Jak jeden z nejlepších hráčů ruské historie vzpomíná na bitvy s Čechy a jak odhaduje šance sborné?

Kamenskij má za sebou bohatou hokejovou kariéru. Ve své kolekci má zlato ze zimních olympijských her, tři nejcennější kovy z mistrovství světa a s týmem Colorado Avalanche vyhrál Stanley Cup. Společně s neméně legendárním Alexejem Gusarovem patří mezi první Rusy, kteří se stali členy prestižního Triple Gold Club.

Mistrovství světa v hokeji odstartuje zápas Rusko–⁠Česko. Jakou atmosféru na kluzišti očekáváte? Bude to perný boj?
Zápas mezi národními týmy Česka a Ruska je už taková tradice. Všichni se na to těší. Myslím si, že to bude hezký hokej.

Tipnete si výsledek?
Zvítězí ten, kdo dá víc gólů. (smích) Netroufám si předpovědět výsledek. Samozřejmě budu fandit našim, ruské sborné. Je to ale první zápas letošního mistrovství. Hlavně, aby diváci u televizních obrazovek byli spokojeni.

Jak je na tom ruská sborná? Má šanci letos vybojovat zlato?
Náš tým se pečlivě připravoval. Hokejisté pilovali formu. Proto si myslím, že budou bojovat jen o zlaté medaile. Je to náš jediný cíl na mistrovství světa.

Není škoda, že na stadionu v Rize nebudou v hledišti fanoušci? Ta atmosféra, obzvlášť u vypjatých zápasů jako je ten mezi Českem a Ruskem, bude chybět.
Velmi mě mrzí, že diváci nebudou přímo na stadionu. Takový zápas mezi hokejovými velmocemi, Ruskem a Českem, si diváky zaslouží.

A jak vzpomínáte na zápasy ruského, potažmo sovětského týmu proti české nebo československé reprezentaci?
Vždycky šlo o velmi náročné zápasy. A zároveň velmi vypjaté a velmi hezké. Hokejisté, naši i vaši, předváděli výbornou hru a padaly hezké góly. To vždy byla vizitka našich střetů.

Ruská sborná v anonymitě

Ruský hokejový tým se na světovém šampionátu v Rize představí v netradiční podobě. Sportovní arbitrážní soud udělil všem ruským sportovcům dvouletý trest za obcházení dopingových pravidel a manipulaci s výsledky testů. To znamená, že nesmí vystupovat pod státní vlajkou ani používat státní hymnu do prosince 2022.

Letošní mistrovství světa proto ruští hokejisté odehrají v dresech bez dvouhlavého orla. A místo ruské hymny zazní úryvek z klavírního koncertu Petra Iljiče Čajkovského. Původně chtěli Rusové zahrát legendární Kaťušu, Sportovní arbitrážní soud to zamítl.

Tagy:
Olympijské hry mistrovství světa CNN Prima NEWS MS v hokeji zlatá medaile Stanley Cup hokej zápas Česko Riga Rusko česká hokejová reprezentace Colorado Avalanche Petr Iljič Čajkovskij MS v hokeji 2021 Valerij Kamenskij Mezinárodní sportovní arbitráž