Záplavy sužují Itálii a Chorvatsko, hrozí i v Česku. Experti zpřísnili výstrahu, platí i u vás?

V důsledku vydatných dešťů část Evropy zasáhly záplavy. Povodně pustoší například Itálii nebo Chorvatsko. Velká voda však dorazila i do některých českých regionů. Na jihu Moravy platí povodňová výstraha. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by mělo pršet i v následujících dnech.

Podle informací meteorologů napršelo během noci v Beskydech či v Jeseníkách kolem 50 milimetrů srážek. Déšť rozvodnil menší vodní toky v Moravskoslezském a Zlínském kraji. Na některých byl dokonce vyhlášen 2. stupeň povodňové aktivity.

V Moravskoslezském kraji v noci stouply hladiny některých vodních toků o více než metr a půl. Vodohospodáři proto vyhlásili stav bdělosti, tedy 1. stupeň povodňové aktivity. Ve Zlínském kraji pak museli hasiči vyjíždět k zatopeným sklepům a garážím. Meteorologové nicméně předpokládají, že hladiny vodních toků budou během večera postupně klesat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Po chladných dnech nás čeká teplotní šok, meteorologové předpovídají i 26 stupňů Celsia

Rozvodněné vodní toky způsobily rozsáhlé škody také na Hodonínsku. Na pomoc lidem přijeli dobrovolní i profesionální hasiči. Velká voda zaplavila například i Skalici, Sudoměřice či Petrov.

Situaci nejen ve vašem kraji sledujte skrze radar:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii.

Počet obětí záplav v italském regionu Emilia-Romagna, který se nachází v severovýchodní části země, se během středy zvýšil na devět. Informují o tom italská média. Kvůli záplavám, které trvají od úterka, místní úřady rovněž preventivně evakuovaly několik tisíc osob, další desítky tisíc lidí zůstaly bez elektřiny a signálu mobilní telefonní sítě. V části regionu zůstane situace kritická i ve čtvrtek.

Poslední nalezenou obětí záplav je muž, který spadl do studny a utopil se, když se z ní snažil přečerpat vodu, píší média.

Podle posledních informací se vylilo z koryt na 20 řek a jiných vodních toků a záplavy se dotkly 35 obcí. Podle ministra civilní ochrany Nella Musumeciho na některých místech v regionu naměřili za posledních 36 hodin tolik srážek, kolik obvykle spadne za šest měsíců.

S vydatnými dešti se vypořádává i Chorvatsko. Ve střední části země a na severu se rozvodnily řeky. Voda zaplavila ulice i budovy a chorvatská vláda na pomoc lidem vyslala stovky vojáků, informovala tamní média. Pršet má podle meteorologů v Chorvatsku i v následujících dnech.

Tagy: