Zásadní chvíle se blíží a Brazilci trnou. Neymar léčí napuchlý kotník i v bazénu

Postup do osmifinále mistrovství světa už je v kapse. A tak všechny brazilské fotbalové fanoušky spíše než páteční zápas s Kamerunem zajímá, jak se daří pochroumanému pravému kotníku největší celebrity „kanárků“. Lékařský tým se snaží čarovat, ale datum návratu Neymara stále zůstává záhadou, k jejímuž rozluštění se váže maximální pozornost.

Sociální sítí Twitter koluje fotomontáž, která má ukazovat, jak vypadá Neymarův pošramocený kotník – nateklý tak, jako by hvězdný Brazilec strčil nohu do vosího hnízda. Tak špatné to reálně není, ale zároveň není možné mluvit o ideálním stavu.

Populárním se v prostoru internetu stal i sestřih z prvního utkání hlavních favoritů na zisk trofeje v Kataru. Krátké video ukazuje, jak Srbové Neymara od první minuty rozhodně nešetřili. Ostře do něj zajížděli, kvůli tomu superstar z Paris Saint-Germain mnohokrát končila na zemi. I když často čelí názorům, že jí k pádu stačí málo kontaktu, střet se Srby musel opravdu bolet.

V 79. minutě – ve chvíli, kdy Brazílie vedla 2:0 – už Neymar dál nemohl. Pajdal, na lavičce pak očima pečlivě monitoroval svůj kotník, později sám zveřejnil fotografie, jak poškozené vazy kolem kloubu způsobily otok. A především brazilský národ se začal strachovat. Navzdory tomu, že trenér Tite uklidňoval slovy: „Nebojte, bude ještě hrát na mistrovství světa. Tím si můžete být jistí.“

Chybí nám

Výrok 61letého kouče zatím nelze vyvrátit, protože Brazilci i bez slavného šikuly zvládli následující duel se Švýcarskem výsledkem 1:0 a v klidu si s předstihem zajistili místo v osmifinále. Pro páteční duel s Kamerunem tak Neymarova nepřítomnost nevadí.

Ale už za pár dní vypukne play-off. A byť s sebou do Kataru Jihoameričané vzali skutečně luxusní soupisku, útočné schopnosti muže, který v historické tabulce střelců v národním týmu zaostává za prvním Pelém jen o dva góly, by se tuze hodily.

„Nelze se nebavit o Neymarovi. Je pro nás zkrátka nesmírně důležitý,“ řekl záložník Casemiro ještě před duelem se Švýcarskem, který pak chvíli před koncem sám rozhodl gólem. „Chybí nám Neymar. Chybí. Má velkou tvůrčí sílu, je velmi efektivní, takže není možné říct nic jiného,“ poznamenal po utkání Tite.

I když výběr ze země, která na mistrovstvích světa v minulosti oslavila pět triumfů, má aktuálně více marodů, trne především právě kvůli Neymarovi. Netrpělivě se čeká na to, s čím přijdou lékaři v nadcházejících desítkách hodin.

Brazilský tým nechal v týdnu nahlédnout takzvaně „do kuchyně“. Do dění uvnitř mančaftu. A zveřejnil i záběry 30letého Neymara rehabilitujícího v bazénu. Zmiňovaný zápas se Švýcarskem ani nesledoval na tribuně, protože zrovna absolvoval fyzioterapii v týmovém hotelu. Zároveň se ještě potýkal s horečkou, která ale prý léčbu nijak neovlivnila.

Spoluhráči i realizační tým hovoří o tom, že je situace nyní lepší. Neymar dělá vše, co je v jeho silách. Například už nad ránem si na kotník dává led. Ale na to, jestli měl trenér Tite pravdu a historicky nejdražší hráč se na katarské akci ještě ukáže, zatím nelze nabídnout odpověď.

Tagy:
zranění Švýcarsko Twitter Brazílie Neymar fotbal Katar sport Kamerun Pelé kotník Mistrovství světa v Kataru 2022 Tite Mistrovství světa ve fotbale Paris Saint-Germain FC Neymar brazilská fotbalová reprezentace plavecký bazén