Evropy má většina světa plné zuby. Proberme se a nespoléhejme na jiné, burcuje Bartuška

Václav Bartuška, zvláštní velvyslanec ČR pro otázky energetické bezpečnosti

K věci (1006)

Říkat, že se na Katar v otázce plynu nemůžeme spoléhat, je logické. Tvrdí to zvláštní velvyslanec Česka pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška s tím, že Evropa se totiž nemůže spoléhat na nikoho. Je toho názoru, že se starý kontinent musí konečně začít spoléhat sám na sebe a uvědomit si, že není ve světě oblíbený.

„Na nikoho se nemůžeme spoléhat. Evropa je sama a musí se o sebe i sama postarat. Spoléhat věčně na někoho jiného je zásadní chybou Evropy. Nejsme oblíbený kontinent, většina světa nás má plné zuby. Připusťme si to, řekněme si, jak to je. Začněme se racionálně starat o vlastní bezpečí,“ vzkázal Bartuška.

Na dotaz, zda na to má Evropa zdroje, odpověděl jasně: „Pokud se probereme, tak ano. Zdroje existují, vždyť Evropa je největší ekonomický celek světa. Když bude chtít, je schopna jednat velmi tvrdě,“ zdůraznil.

„Pořád máme zákony a schvalovací procesy jako 23. února. Naopak Holanďané a Němci pozastavili řadu zákonů, nařízení, které zpomalují schvalování významných staveb pro přežití státu. Holanďané za pět měsíců dali dohromady terminál na LNG. Být to u nás při našich předpisech, trvalo by to deset let, možná i více. Pojďme se proboha probrat, využít situace, která je, a zásadně změnit legislativu v oblasti výstavby,“ zdůraznil.

Jak se staví k vládnímu zastropování cen? A co se podle něj bude řešit na evropském summitu v Praze? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu. Rozhovor si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: