Zastavení těžby v dole Turów je nebezpečné, varuje polský premiér. Bude jednat s Českem

Polsko začne s Českou republikou jednat o dalším osudu hnědouhelného dolu Turów, řekl v pondělí polský premiére Mateusz Morawiecki. Varšava by měla na příkaz Soudního dvora EU tento důl okamžitě zavřít, Morawiecki ale soudní rozhodnutí označil za velmi nebezpečné z hlediska možných ekologických hrozeb. Polský předseda vlády podle agentury PAP také řekl, že Polsko předloží unijnímu soudu nové argumenty, a naznačil, že země teď nemá v úmyslu důl zavřít.

Morawiecki předstoupil před novináře po pondělní poradě ve Vratislavi, která se zabývala právě předběžným opatřením Soudního dvora EU. Ten minulý týden Polsku nařídil důl Turów zavřít až do definitivního rozhodnutí soudu ohledně sporu s Českem, které si na důl dlouhodobě stěžuje.

„Je nutno říct, že rozhodnutí Soudního dvora EU je velice nebezpečné jak z hlediska možných ekologických hrozeb, protože hrozí přímo ekologická katastrofa, tak i pro energetickou bezpečnost Polska a pro zajištění práce pro 5 000 lidí, kteří tam jsou zaměstnaní,“ prohlásil Morawiecki. „Polská vláda na to nemůže nebrat zřetel. Proto nejenže určitě přistoupíme k jednání s českou stranou, ale předložíme i nové argumenty Soudnímu dvoru EU.“

Poslankyně Evropského parlamentu Anna Zalewská z polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) a podle agentury AP také vicepremiér Jaroslaw Gowin už předtím avizovali, že Polsko předběžné opatření Soudního dvora EU splnit odmítne. Místo toho se Varšava podle Gowina pustí do velmi intenzivní diplomatické a také právní ofenzivy, aby zajistila pokračování těžby v dole i provoz tamní elektrárny, která produkuje přibližně sedm procent elektřiny spotřebovávané v Polsku.

Hrozí nezaměstnanost a dědičná bída

„Důl se nezavírá na čas, je to naprosto nevratný proces. Uzavření dolu Turów zabije celý region,“ řekla Zalewská podle agentury PAP. „Nesouhlasíme s tím a nesplníme rozhodnutí Soudního dvora EU,“ dodala předtím na tiskové konferenci uspořádané před dolem. Připomněla vlastní zkušenost z rodné oblasti v okolí města Walbrzych, kde uzavření dolů způsobilo „dědičnou nezaměstnanost a bídu“.

Varšava bude podle Zalewské žádat o změnu rozhodnutí unijní soudkyně na základě předložení důkazů, že předběžné opatření je nepřiměřené. Uzavření dolu by totiž znamenalo také uzavření přečerpávacích stanic, což by podle ní nejen způsobilo nevratné škody, ale vyvolalo také skutečné „problémy se stavem vod na české straně“.

Soudní dvůr EU vyhověl české žádosti

Soudní dvůr EU minulý týden rozhodl, že Polsko musí okamžitě zastavit těžbu v dole Turów. Vyhověl tak české žádosti o vydání předběžného opatření. Zákaz těžby bude podle soudu platit až do vynesení konečného rozsudku v tomto sporu. Proti rozhodnutí se vzápětí ohradili polský premiér Mateusz Morawiecki i společnost PGE, která důl vlastní.

České úřady se na unijní justici obrátily v únoru se žalobou proti rozšiřování dolu, které podle nich mimo jiné ohrožuje kvalitu pitné vody pro obyvatele Libereckého kraje. Polsko podle české strany porušuje unijní právo tím, že umožnilo pokračování těžby bez posouzení jejího vlivu na životní prostředí. Varšava to odmítá a nedávno schválila prodloužení provozu dolu do roku 2044.

Pokud by polské úřady verdikt soudu nerespektovaly, může soud na žádost Evropské komise vyměřit zemi vysoké pokuty.

Tagy:
Polsko premiér těžba Turów Mateusz Morawiecki Soudní dvůr Evropské unie