Posun v případu zabité fenky na Pardubicku: Střílel soused, ukazuje video. Hrozí mu vězení

Policie (Ilustrační foto)

Policisté obvinili muže, který střílel na psy

Pardubičtí kriminalisté po měsících vyšetřování obvinili muže, kterého natočily kamery, jak střílí v Lánech na Důlku z pušky na psy v sousední zahradě. Jedna fena po zásahu zemřela, další byla zraněna. Střelci hrozí až šest let za mřížemi.

Postava na žebříku držící pušku vystřelí na sousední pozemek, kde zasáhne fenku Bety. Později měl následovat druhý výstřel. Ten další fenu Hedu usmrtil. Scénu zachytil kamerový systém, majitelé psů se ale dlouhé měsíce podivovali, že podle policie je pachatel otřesného činu neznámý.

ČTĚTE TAKÉ: Zápasník Růžička dostal trest. Soud vynesl verdikt v ostře sledované kauze zmláceného muže

„Nikdo nešetří, že tady běhá ozbrojený pachatel, náš soused, který má nadále zbraň a může se tady s ní volně pohybovat. Samozřejmě vznikají nevole,“ uvedla tehdy pro CNN Prima News Petra Matysová, majitelka psů. Podle ní byl postup policie v mnoha ohledech podivný. Setkala se s neochotou videozáznam prověřit. Do případu zasáhla právní kancelář, která má na kontě novelizaci zákona se zpřísněním trestů za týrání zvířat. Podle té chtěla policie i přes řadu důkazů případ odložit.

„V tomto konkrétním případě jsme například podali trestní oznámení, doplněné trestní oznámení, zajistili mnoho důkazů, důkazních prostředků, které jsme poskytli policii, a dali i podnět na překvalifikování celého skutku. Díky tomu v nedávné době došlo k zahájení trestního stíhání pachatele,“ uvedl advokát Robert Plicka.

„Kriminalisté celou věc prověřovali a na základě znaleckého posudku obvinili 49letého muže ze spáchání trestného činu týrání zvířat,“ potvrdila informaci policejní mluvčí Dita Holečková.

Muže, z jehož pozemku se mělo podle videozáznamu střílet, jsme se v minulosti pokoušeli kontaktovat. Tehdy uvedl, že má právo nebýt otravovaný a vyjádří se, až to policie povolí. Redakce ho kontaktovala nyní znovu kvůli obvinění. Jak na zavolání, tak na zaslanou zprávu nereagoval. Vinu prý od začátku popírá, zpočátku ale vůbec netušil, že je incident natočený. Obviněnému muži, který má být střelcem ze záznamu, teď hrozí za týrání zvířat až šest let vězení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dezinformátor Tušl stráví za pronásledování lékařů 19 měsíců ve vězení. Soud trest potvrdil

Tagy: