Tisíce migrantů zaplavily hranice USA, ukazuje video. Do země jim pomáhají i drogové kartely

Spojené státy nadále trápí rozsáhlá migrační krize na hranicích s Mexikem. K přechodu nedávno dostalo za jediný den 12 tisíc lidí. Video na sociálních sítích zachycuje situaci v Mexiku jen pár hodin jízdy od hranic, kde migranti čekají na vlak mířící do USA.

K jižní hranici USA každý den dorazí tisíce dalších migrantů. Někdy je to dokonce až 12 tisíc lidí. Jde obvykle o lidi z Latinské Ameriky, kteří mají za sebou dlouhou cestu přes půlku kontinentu. Migračnímu tlaku čelí Texas, Arizona i Kalifornie.

Cestování z Jižní Ameriky k hranicím Mexika a Spojených států je pro migranty značně nebezpečné a mnozí z nich během něj zemřou. Na sever se nejčastěji dopravují v železničních vagonech. Velkému nebezpečí čelí především ženy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žiletkový drát, shazování do řeky i zákaz pití. Migranti na hranicích USA bojují o život

List Daily Mail upozornil na video, které zachycuje tisíce migrantů, kolem nichž projíždí vlak. Záběry mají pocházet z místa vzdáleného jen několik hodin cesty od amerických hranic. Z videa není patrné, zda se někomu povedlo na soupravu nakonec naskočit, či nikoli.

Můžou za to kartely?

Lidé se do USA dostávají různě. Někteří se snaží přeplavat řeku Rio Grande, jiní využívají mezer v bezpečnostním systému. Mexiko se sice před časem dohodlo s USA, že bude migranty usilovněji deportovat, dohoda ale, jak se zdá, neplní svůj účel.

K chaosu přispívají údajně i drogové kartely, které využívají migrační krize k pašování drog. Usnadňují prý migrantům cestu do USA, aby zvýšily napětí.

„Mnoha lidem vadí, když vidí každý den přicházet deset tisíc migrantů, kteří sem lezou dírou ve zdi, kterou poškodil kartel,“ uvedl jeden americký občan žijící poblíž hranice.

Kvůli hraničním uzavírkám se komplikuje život i Američanům, kteří odjeli do Mexika a nyní se jen horko těžko dostávají zpátky. List New York Post napsal, že pro takové lidi je paradoxně jednodušší pokusit se hranici překročit ilegálně.

Migrační krize je v současnosti třaskavým tématem i v americkém Kongresu, který zároveň řeší válku na Ukrajině. Senát má schvalovat bezpečnostní balíček s financemi pro Kyjev, Izrael nebo Tchaj-wan. Republikáni ale návrh blokují a požadují naopak peníze na vyřešení krize na jižní hranici.

Kongres se ocitl v patové situaci a je nepravděpodobné, že by s tím udělal něco ještě letos.

Tagy: