CNN: Žiletkový drát, shazování do řeky i zákaz pití. Migranti na hranicích USA bojují o život

Hranice mezi americkým státem Texas a Mexikem platí za jednu z nejvytíženějších lokalit pro nelegální přechody migrantů z Latinské Ameriky do Spojených států. Místní pohraničníci mají o práci postaráno. Zaráží však postupy, jež Texas proti nelegálním migrantům, kteří se často pokoušejí do USA dostat po řece Rio Grande, používají. Žiletkové dráty ve vodě, shazování migrantů zpět do řeky, či dokonce zákaz dávat v tíživém horku migrantům jakékoliv tekutiny, to je jen pár věcí, které texaští pohraničníci činí. Obětmi opatření jsou mnohdy i děti, informaci přinesl web CNN.

Chování směrem k migrujícím lidem se nepozdává dokonce ani některým strážcům hranice. Ti měli podle CNN vyjádřit své znepokojení nad pokyny nadřízených s tím, že jsou nuceni se k uprchlíkům chovat „nelidsky“.

Televizní stanice má k dispozici emailovou zprávu, ve které jistý příslušník pohraniční stráže přímo popisuje, co má on a jeho kolegové vůči migrantům dělat. V textu údajně stojí, že strážci „dostali rozkaz strkat lidi zpět do řeky Rio Grande, aby se vrátili do Mexika“.

Stejně tak měli dostali zákaz podávat migrantům jakoukoliv vodu, navzdory vedrům, která v Texasu vyhnala rtuť teploměru až ke 37 °C. O e-mailu prvně informoval portál deníku Houston Chronicle.

Zpráva má také popisovat, že někteří z migrantů byli při přechodu hranice ošklivě zraněni. Jistý muž měl utržit ošklivou a hlubokou tržnou ránu na noze, když se snažil zachránit dítě zachycené v drátu přímo na řece. Američtí pohraničníci totiž žiletkové dráty rozmístili přímo na toku. Chytla se do něj také 19letá těhotná žena, kterou se dlouho nepodařilo vyprostit. Žena nakonec podle CNN měla potratit.

Další 15letý mladík si měl při přechodu zlomit nohu a 4letá dívka kvůli vyčerpávajícímu pochodu ve vysokých teplotách omdlela poté, co byla její skupina svržena zpět do řeky a musela se vrátit zpět do Mexika. Tato zranění či incidenty se měly odehrát jen během jedné sedmihodinové směny strážců hranice.

Smrt a vyčerpání

Oběti na životech nejsou v případě převádění migrantů výjimkou. Pohraničníci ve zmiňovaném mailu dále informují, že následující den po výše zmíněných událostech měla zemřít ženy s dvěma dětmi. Trojice se pokusila překročit řeku Rio Grande, aby se dostala na území Spojených států. Proud byl však příliš silný.

Během další směny měli příslušníci stráže nalézt tábor, ve kterém bylo zhruba 120 uprchlíků. Byly v něm i malé děti a kojící ženy. Takřka bez výjimky byli tito migranti vyčerpaní, hladoví a žízniví. Navíc měly v daný den panovat teploty kolem 42 °C. Ve stínu.

Pohraničník ve zprávě tvrdí, že on a další kolegové dostali rozkaz poslat je všechny zpět do řeky a vrátit do Mexika. To měli odmítnout se slovy, že „to není správné“ a navíc měli obavy, že by někteří z migrantů mohli při přechodu zpět zemřít. Podle strážného měli uprchlíci nakonec dostat pokyn, aby se prostě „přesunuli jinam“.

„Musíme pochopit, že jsou to lidé, které stvořil Bůh, a musí s nimi být tak i nakládáno,“ měl napsat pohraničník v e-mailu, o němž aktuálně informují americká média.

Guvernér opatření hájí a posílá migranty demokratům

Žiletkové dráty na hranicích i ve vodě či tvrdé rozkazy pro strážné na přechodech mají pocházet od administrativy republikánského guvernéra Texasu Grega Abbota. Ten čelí kritice zejména ze strany Bílého domu a prezidenta Joea Bidena, že proti migrantům na hranicích postupuje extrémně.

Texaský guvernér opatření hájí. „Absence žiletkového drátu a jiných odrazujících věcí ponouká migranty podnikat nebezpečné a nelegální přechody mezi oficiálními místy na hranicích, a zároveň tak činí práci vojáků z národní gardy Texasu a pohraničních strážců mnohem těžší a nebezpečnější,“ komentoval za Abbota jeho tiskový mluvčí.

CNN navíc informovala o tom, že  se Abbot poměrně svérázně vypořádal i s migranty, které již nemohl vrátit. Texaský guvernér je měl naložit do autobusů a rozvézt například do Washingtonu, D.C. či do New Yorku, tedy metropolí, které ovládají jeho rivalové z Demokratické strany. Abbotův Texas měl za autobusy pro uprchlíky utratit přes 12 milionů dolarů.

Tagy: