Zatoulaná běluha poputuje ze Seiny do nádrže se slanou vodou. Čtyřmetrový kytovec nežere

Běluha

Kytovec, který uvázl v Seině, bude přemístěn do nádrže se slanou vodou. Tam ho prohlédnou a ošetří odborníci. Informovala o tom podle agentury Reuters nevládní organizace Sea Shepherd France, která se podílí na záchraně běluhy.

Běluha se ocitla v řece, která protéká i Paříží, daleko od arktické a subarktické oblasti, kde tito mořští savci s bohatou mimikou obvykle žijí. Do Seiny zbloudila minulý týden a doplavala do poloviny cesty do francouzské metropole. Záchranný tým ji uzavřel do zdymadla, podal jí vitaminy a antibiotika, ale k přijímání potravy se mu čtyřmetrového samce nepodařilo přimět.

Není jasné, proč se běluha tolik vzdálila od svého přirozeného prostředí, a panují vážné obavy, že v teplejší a sladké vodě Seiny nemusí přežít. „Dnes je velký den pro běluhu a všechny, kteří se zapojili do její záchrany,“ uvedla organizace Sea Shepherd France na Twitteru.

Ve slanovodní nádrži bude běluha „monitorována a dostane pomoc v naději, že ji lze vyléčit z toho, co utrpěla“, napsala organizace. „Pak bude propuštěna do moře, kde bude mít, jak doufáme, lepší šance na přežití,“ dodala. Ze záběrů, které v pondělí pořídil dron, je patrné, že bílý kytovec se v uzavřeném prostoru vynořoval nad hladinu, aby se dostal ke vzduchu, a pomalu kroužil těsně pod hladinou.

Koncem května se do Seiny dostala kosatka, pokusy o její záchranu nebyly úspěšné. Plán navést ji zpět do oceánu pomocí nahraných kosatčích zvuků selhal a odborníci později dospěli k závěru, že bylo zvíře vážně nemocné.

Tagy: