Boj o život zbloudilé běluhy. Kytovec u Paříže odmítá potravu, veterináři ho dopují vitamíny

Francouzští ochránci zvířat přišli s novým plánem na záchranu běluhy severní, která před několika dny zabloudila do řeky Seiny, odkud se nemůže dostat.

Běluha ve Francii

Už brzy se rozhodne o osudu běluhy ve francouzské Seině. Mořský kytovec, který žije běžně v arktických vodách a do Francie evidentně zabloudil, totiž stále odmítá nabízenou potravu. Veterináři mu proto podávají vitamíny, antibiotika a další prostředky, které mají za cíl mu zvednout kondici.

Co s ním? Zvíře, které žije běžně v arktických mořích, si už několik dní pluje řekou Seinou. Výlet opuštěné běluhy se zatím zastavil zhruba 70 kilometrů od Paříže. Přesněji řečeno ji zastavili lidé, a to v plavební komoře zdymadla.

„Využili jsme toho, že tam to zvíře připlavalo. Můžeme mu tak podávat potravu. Je totiž značně vyzáblé a má s jejím příjmem problémy,“ uvedla Isabelle Dorliat-Pouzetová z místního úřadu v Eure. Běluha zatím na situaci nereaguje nijak stresově. Je aktivní a chová se normálně. Na jídlo ale nemá ani pomyšlení.

„Nejprve jsme to zkusili s mrtvými sledi. To je jejich oblíbená potrava, jenže je pojídají živé, což se nám ale sehnat nepodařilo. V neděli jsme zkusili živé pstruhy, ale ani na ty nijak nereaguje,“ řekla Lamya Essemlaliová z francouzské pobočky mezinárodní ochranářské organizace Sea Shepherd.

Přitom právě to, jestli zatoulaná běluha začne přijímat potravu, rozhodne o jejím dalším osudu. Ve hře jsou různé scénáře. Převoz do moře, nebo i snaha ji tam doprovodit. V případě obou možností ale musí být mořský kanár, jak se běluhám přezdívá, v kondici.

„Veterináři jí pomocí šipek aplikovali prostředky, aby stimulovali její apetit, a také širokospektrální antibiotika. Jestli ovšem v Seině zůstane, je odsouzena k jisté smrti,“ zmínila Essemlaliová. „Musíme najít společně řešení, jak jí pomoci. Ovšem s ohledem na její zdraví a bezpečí,“ doplnila Dorliat-Pouzetová.

Všichni mají totiž ještě v paměti smutný konec kosatky, která do Seiny zavítala v květnu. Úřady se záchranou zpočátku otálely a kosatka nakonec uhynula.

Tagy: