Závidět 5 tisíc uprchlíkům s igelitkou je patologické. Kovářová se pustila do Okamury

Věra Kovářová

Závidět 5 tisíc lidem, kteří prchli s igelitkou, je patologické, vpálila Kovářová Okamurovi

Závidět 5 tisíc korun lidem, kteří prchli před válkou na Ukrajině s igelitkou, je patologické, vpálila v úterý na mimořádné schůzi Sněmovny místopředsedkyně dolní komory Věra Kovářová (STAN) šéfovi SPD Tomiu Okamurovi. Reagovala tak na jeho kritiku vlády za formu pomoci ukrajinským uprchlíkům.

„Ten, kdo rozdmýchává závist, je nestoudným člověkem. Myslíte, že je hodno k závisti pět tisíc korun někomu, kdo uprchl před válkou s igelitkou, nechal doma svého muže, který bojuje za svou zemi, přišel bez peněz a bez oblečení? Nebo, jak jsme zaznamenali, že někdo závidí, že ukrajinské děti jdou do zoo za korunu? To je závist patologická,“ vpálila v úterý Kovářová Okamurovi. Mluvila tak o příspěvku uprchlíkům, který tvoří pět tisíc korun.

Zdůraznila, že závist je „ošklivá věc“. „Pan Okamura zmínil, že ministr vnitra Vít Rakušan lhal, když říkal, že nebude docházet k omezování svobod. Myslel tím svobod například k pobytu a pohybu. Ale pan Okamura říkal, že lhal, protože se omezuje svoboda především projevu. A já říkám, že svoboda projevu není omezená,“ zdůraznila místopředsedkyně Sněmovny.

Reagovala tak na Okamurovu kritiku vlády. Ten prohlásil, že se stát chová k ukrajinským uprchlíkům jako k vlastním občanům, zatímco k českým občanům se chová jako k cizím. „Snaha pomoci jedné skupině ohrožených osob vede k poškození a diskriminaci jiných sociálně slabých, v tomto případě našich vlastních českých občanů,“ tvrdil šéf SPD.

Rakušan: Okamura šíří dezinformace

Jeho slova odmítl Kovářové stranický kolega a ministr vnitra Vít Rakušan. Okamura podle něj šíří dezinformace. Odmítl například prohlášení, že by vláda chtěla ukrajinské uprchlíky v Česku natrvalo. Připomněl, že dočasnou ochranu může uprchlík podle zákona požívat jen rok.

Ruského prezidenta Vladimira Putina ministr označil za Okamurova oblíbence. Rakušan také připomněl příspěvky na sociálních sítích, kdy šéf SPD podporoval ruský režim. Ty už ale byly z Okamurových profilů smazány.

Sněmovna v úterý na mimořádné schůzi jedná o prodloužení nouzového stavu do konce května. Vláda díky němu může podle Rakušana jednodušeji zvládat pomoc ukrajinským uprchlíkům. Těch je v Česku už přes 300 tisíc.

Tagy:
Vladimir Putin politika Vít Rakušan Sněmovna poslanci Poslanecká sněmovna Tomio Okamura Starostové a nezávislí Věra Kovářová uprchlík vláda Česko Svoboda a přímá demokracie Poslanecká sněmovna ČR ruská invaze na Ukrajinu