Vládní plán s nouzovým stavem? Jako prodlužovat fotbal o dvě hodiny, kritizuje Vondráček

Poslanec hnutí ANO Radek Vondráček v pořadu 360° na CNN Prima NEWS

360° (328)

Nechápu, proč se nás vláda tak bojí, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS poslanec Radek Vondráček (ANO) den před jednáním ve Sněmovně o pokračování nouzového stavu. Současný kabinet Petra Fialy (ODS) navrhuje prodloužení až do konce května, s čímž opozice nesouhlasí. Zatímco Vondráček ve vysílání CNN Prima NEWS přirovnal situaci k fotbalu, šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný vládní návrh obhajoval.

Vláda chce kvůli přílivu ukrajinských uprchlíků prodloužit nouzový stav do konce května. „Zákon nám to umožňuje. Nelze po dvou letech menšinové vlády hovořit o zvyklosti, že by se mělo prodlužovat maximálně o 30 dnů. Zákon o stanovené lhůtě nehovoří. Důvodem je bezprecedentní situace, v Česku je téměř 300 tisíc uprchlíků a musíme jim pomoci,“ vysvětlil Výborný a dodal, že nouzový stav například umožňuje hejtmanům koordinovat potřebné ubytovací kapacity.

V posledních dvou letech, kdy jsme mnoho měsíců žili v nouzovém stavu kvůli pandemii koronaviru, došlo vždy na prodloužení maximálně o 30 dnů. Jak zmínil ve vysílání CNN Prima NEWS Výborný, zákon stanovuje vyhlášení maximálně právě na 30 dnů, případné prodloužení ale omezeno není.

„Jde o princip. V zákoně je díra, není kompletní. Nedává ale smysl, aby prodloužení bylo delší než základní lhůta. Jako kdybyste chtěli fotbal prodlužovat o dvě hodiny. Nevím, kolik žádostí by si pak kolega představoval, 30 dnů je dostatečná doba. Nechápu, proč to vláda nedodržuje. Nechápu, proč se nás tak bojí a neřekne, co se za poslední měsíc stalo a jaké jsou důvody,“ kontroval Vondráček.

Výborný opakoval, že i kdyby se konflikt na Ukrajině podařilo třeba do 14 dnů nějakým způsobem ukončit, s uprchlíky bude Česká republika pracovat v dalších měsících. „Náš návrh dává smysl a hnutí ANO by mělo pochopit, že dva měsíce jsou přiměřené. Sněmovna se musí věnovat i něčemu jinému,“ podotkl.

Vondráček se pustil do Pekarové

Také předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v předchozích dnech prohlásila, že „debata každých 30 dnů je vysilující“, proto vláda navrhuje prodloužení do konce května. Dříve se dokonce spekulovalo i o 90 dnech.

„Považuji za skandální výroky paní Pekarové, která říkala, že se nechce debatami ve Sněmovně vysilovat. To přece nemůže říkat předsedkyně parlamentu. Je to i moje předsedkyně a má reprezentovat všech 200 poslanců,“ zkritizoval bývalý šéf Sněmovny svou následovnici Pekarovou Adamovou.

O tom, jestli je prodloužení o víc než 30 dní v souladu s předpisy, pochybují i někteří právníci. Ústavní právník Aleš Gerloch podotkl, že článek opravdu lhůtu pro prodloužení nestanovuje. „Proti tomu je ale zažitá praxe z doby COVID-19, kdy se navrhovala maximálně 30denní doba. Často byla schvalována i kratší. Z toho vycházejí kolegové, kteří nad návrhem vlády kladou otazník,“ vysvětlil.

V Česku může být kolem 300 tisíc uprchlíků

Premiér Petr Fiala (ODS) již dříve zdůvodnil, že nouzový stav je potřebný právě do konce května a potom se uvidí, jak bude vláda postupovat dál. Je prý jasné, že za 30 dnů se jeho kabinet s uprchlickou vlnou nevypořádá. „Do Česka přišlo 300 tisíc lidí během měsíce. Musíme to zvládnout správným způsobem,“ konstatoval.

K pondělnímu ránu získalo v Česku víza zatím 236 585 ukrajinských uprchlíků. Na cizinecké policii a v asistenčních centrech se od počátku války nahlásilo přes 128 tisíc Ukrajinců. Skutečný počet je ale pravděpodobně ještě vyšší, odhady hovoří 300 tisících. Téměř polovinu tvoří děti, čtyři pětiny dospělých jsou ženy.

Tagy: