Přísný, ale oblíbený. Zavražděný učitel na pražském učilišti byl jogín a psal knihy

U školy vznikl improvizovaný pomníček.

Další případy útoků na učitele v Česku

Přísný učitel, kterého ale měli studenti rádi. Tak vzpomínají kolegové na zavražděného pedagoga z učiliště v Ohradní ulici na Praze 4. Jan K. byl také lektorem jógy, kterou cvičil řadu let. Společně s manželkou o józe psal knihy a publikoval články.

Zavražděný Jan K. byl absolvent ČVUT i Pedagogické fakulty UK. Kromě učení se také věnoval józe. Byl předsedou výkonného výboru Českého svazu jógy a cvičitel, píše se na webu kurzů jógy.

Společně s ním jógu předcvičovala i jeho manželka Ivana, která vyučuje na stejné škole. „Šel jsem z výuky, výtah je přesně naproti jeho kabinetu. Jeho manželka, která má kabinet vedle, byla nějaká sehnutá. Kolem něho byl velký koláč něčeho, až poté jsem se dozvěděl, že jde o krev,“ vylíčil redakci CNN Prima NEWS učitel pražského učiliště Jiří Freund.

Učitele ocenil i ředitel školy Karel Dvořák. „Napadení nebylo předvídatelné. Napadený kolega byl pedagogem s velkým P, s žákem nikdy nebyly problémy a ze strany školy nebyly porušeny žádné bezpečnostní předpisy,“ napsal na webu spolu s oznámením o zrušení páteční výuky.

V případu útoku na pedagoga Středního odborného učiliště v Ohradní ulici v pražské Michli bylo zahájeno trestní řízení. Podle Aleše Cimbaly, mluvčího Městského státního zastupitelství, které si v případu vyhradilo podávání informací, nyní nelze k případu poskytnout bližší informace.

„Byl to velice příjemný člověk. Byl naproti v chodbě, měl stejně jako já kabinet sám pro sebe. Učil matematiku na celé škole,“ popsal Freund. Mnohdy to ale se studenty neměl jednoduché.

„Občas tam jsou strašně ‚voražené‘ děti. Setkal jsem se s nadávkami. Ředitel je ale perfektní a doopravdy vyhazuje. Třídy jsou nabourané dvěma zlobivými, drzými a neslušnými primitivy. Ředitel si sežene informace a druhý den už nepřijdou. To je férové. Ostatní v nich vidí hrdiny, ale když je vedení vyhodí, je klídek,“ nastínil poměry na SOU Ohradní pedagog, který se v branži pohybuje už 45 let.

Jan K. zemřel po útoku mačetou. Z napadení je podezřelý devatenáctiletý žák, kterého policie zadržela. Podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) měl mladík ve středu studijní neúspěch a s učitelem měl konflikt.

„Zdá se, že se jedná o konflikt mezi učitelem a žákem,“ řekl k incidentu ministr školství Petr Gazdík (STAN). Šlo podle něj o konflikt ohledně prospěchu nebo zkoušení. „Ve středu měl student patrně studijní neúspěch,“ dodal ministr, který sám působil jako učitel na základní škole. Zda byl útok plánovaný, zatím nikdo nedokáže říct.

Tagy:
kniha vražda vzpomínky škola jóga učitel CNN Prima NEWS Petr Gazdík Starostové a nezávislí ČVUT Praha svědectví České vysoké učení technické v Praze Státní zastupitelství ČR Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy