Svědectví o smrti učitele: Měl obličej od krve a nehybně ležel. Skláněla se nad ním manželka

Pedagog z SOU Ohradní v Praze Jiří Freund popsal, co se dělo při tragické události, kdy zemřel jeho kolega.

Kolega o zavražděném učiteli

Viděl jsem na zemi obrovskou skvrnu, až pak jsem zjistil, že to byla krev. Tak popsal kolega okolnosti vraždy učitele z pražského učiliště. Se zesnulým se podle svých slov Jiří Freund osobně znal. Obavy učit ve škole dál ale po čtvrteční tragédii nemá.

„Byl to velice příjemný člověk. Byl naproti v chodbě, měl stejně jako já kabinet sám pro sebe. Učil matematiku na celé škole,“ popsal pro CNN Prima NEWS kolega a rovněž učitel matematiky Jiří Freund.

S tragicky zesnulým kolegou mluvil naposledy ve středu, tedy den před útokem. „Zrovna mi říkal, že je tu nejpřísnější učitel. A já řekl, že taky nejsem žádný ‚lidovkář‘, také sázím pětky. Jinak bych žáky nedonutil, aby se učili. Jinou možnost, aby se na učivo podívali a nepropadli, nemáme,“ podotkl.

Freund tvrdí, že svého mrtvého kolegu viděl krátce poté, co na něj jeden z žáků zaútočil mačetou. „Šel jsem z výuky, výtah je přesně naproti jeho kabinetu. Jeho manželka, která má kabinet vedle, byla nějaká sehnutá. Kolem něho byl velký koláč něčeho, až poté jsem se dozvěděl, že jde o krev,“ vylíčil učitel.

Nejdříve si myslel, že manželka zesnulého vaří v kastrůlku a jídlo vylila. „Myslel jsem, že jí utekl oběd. Pak jsem se podíval ještě jednou a viděl jeho, měl celý obličej od krve a nehybně ležel,“ uvedl. Po čtvrtečním útoku se ale do školy chodit nebojí.

Ředitel studenty vyhazuje, tvrdí učitel

Nepříjemný pocit měl během svého ročního působení na škole v Ohradní často. „Občas tam jsou strašně ‚voražené‘ děti. Setkal jsem se s nadávkami. Ředitel je ale perfektní a doopravdy vyhazuje. Třídy jsou nabourané dvěma zlobivýma, drzýma a neslušnýma primitivama. Ředitel si sežene informace a druhý den už nepřijdou. To je férové. Ostatní v nich vidí hrdiny, ale když je vedení vyhodí, je klídek,“ nastínil poměry na SOU Ohradní pedagog, který se v branži pohybuje už 45 let.

K útoku došlo ve čtvrtek krátce po poledni. Napadený učitel na místě zemřel. Agresor se dal na útěk, za necelou hodinu ho ale dopadli kriminalisté z oddělení vražd.

„Zdá se, že se jedná o konflikt mezi učitelem a žákem,“ řekl k incidentu ministr školství Petr Gazdík (STAN). Šlo podle něj o konflikt ohledně prospěchu nebo zkoušení. „Ve středu měl student patrně studijní neúspěch,“ dodal ministr, který sám působil jako učitel na základní škole. Zda byl útok plánovaný, zatím nikdo nedokáže říct.

Gazdík také vyjádřil upřímnou soustrast všem pozůstalým. „Je to něco, co se nemělo stát, Musíme to vyhodnotit hlubší analýzou. Může to být důsledek covidu i jiných věcí. Tento případ nechvalně vejde do dějin českého školství,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Škola je vyklizená a s jejími žáky i zaměstnanci bude pracovat psycholog, sdělil po útoku mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Tagy: