Zavřenými školami trpí hlavně prvňáci. Neměli by se izolovat od učitelky ani vrstevníků

Dítě ve škole

Nesmět osobně navštěvovat školy je pro spoustu dětí problém. Mimořádně náročná je pak situace zavřených škol pro letošní prvňáky. Do tříd se jim poštěstilo zatím chodit pouhých šest týdnů a už se musí učit doma za pomoci rodičů.

Prvňákům při učení doma chybí jak učitelky a učitelé, tak i vrstevníci. „Je docela těžké učit se doma. Chybí mi paní učitelka a kamarádi,“ postěžovala si prvňačka Maya.

Velmi náročná situace ale nastala znovu i rodičům. „Pro mě je to komplikace, sama učím, takže se musím věnovat svým žákům. Musím rozložit pozornost mezi vlastní děti a mezi školní děti, takže je to časově i organizačně dost náročné,“ uvedla jedna z maminek Petra Sýkorová, která doufá, že výuka na dálku je jen na pár týdnů.

Neomezujte dětem sociální kontakt

Že je právě pro prvňáčky přítomnost ve škole důležitá, potvrzují i psychologové. „Určitě neizolovat děti od svých kamarádů, od svých vrstevníků, ani od paní učitelky. Je dobré se domluvit třeba s jinou maminkou, aby si děti mohly zatelefonovat, nebo se jít proběhnout třeba na zahradu ve dvojicích, ale sociální kontakt neomezovat,“ poradila ředitelka Pedagogicko-psychologické poradny pro Prahu 1, 2 a 4 Galina Jarolímková.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) slíbil, že první stupně základních škol znovu otevře 2. listopadu, i podle něj je to totiž potřeba.

Tagy: