Ekonom Skořepa: Vláda může inflaci řešit. Srazila by ale část domácností na kolena

Ekonom Michal Skořepa

360° (411)

Vysokou inflaci se vláda snaží krotit, podle analytika České spořitelny a ekonoma Michala Skořepy však může sáhnout i k drakoničtějšímu řešení. Například zvýšit daně nebo změnit zákon o důchodech. Tím by však část domácnosti srazila na kolena, vysvětlil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza varoval, že zdražování bude pokračovat.

„Promítání do cen je výrazně zpomalené. Například u energií jsou ceny často fixované na rok nebo několik měsíců. Zdražování se tak promítne se zpožděním. Podobné zdražování uvidíme u energeticky náročné výroby, například u pečiva,“ zmínil Prouza a naznačil, že tempo zdražování tak může ještě zrychlovat.

Podle ekonoma Skořepy se vláda snaží růst cen krotit. „Vláda může jít ruku v ruce s Českou národní bankou, která chce přiškrcovat národní poptávku a snižovat vnitřní inflaci. Vláda se o to snaží, třeba tím, že snížila plánovaný deficit rozpočtu,“ shrnul. Pokud se situace nezlepší, mohou být ale ve hře i mnohem drakoničtější opatření.

„Může se pokusit změnit zákon o důchodech, aby nebyla mimořádná valorizace. Nenavrhuji to, je to však možnost. Stejně tak může zvýšit různé daně. Že to dělat nechce, je otázka politické citlivosti. Řadu českých domácností, které už nyní mají potíže, by to srazilo na kolena,“ uvedl příklad Skořepa. Inspiraci může kabinet navíc hledat i v zahraničí, kde se do ekonomiky zasahuje i v opačném směru. „Například změnou daní, což se začíná objevovat u cen pohonných hmot. Může stejně jako Maďarsko zastropovat ceny, což je za mě nejhorší,“ uvedl.

Tím by totiž podle ekonoma vláda vstoupila do tvorby cen a už bychom nevěděli, co je drahé, čeho je málo či hodně a do čeho bychom mohli investovat. „Možností je řada. Těch, které z pohledu ekonoma dávají smysl, je teď však málo,“ přiznal Skořepa.

ČNB se dostala do pasti

Na vysokou inflaci reaguje centrální banka aktuálně zvyšováním úrokových sazeb, což vadí podnikatelům. Proti krokům ČNB se ohradil i Prouza zastupující Svaz obchodu a cestovního ruchu.

„Dostala se (ČNB) do pasti. Nyní je třeba zvážit dvě věci, na straně jedné logické snahy brzdit inflaci. Na druhé je problém, že jsme neinvestovali do energetických alternativ, což musíme napravovat. Velkou část investic musí udělat firmy samy, na to však potřebují zdroje. Když ČNB zdražuje, tak firmy budou investice odkládat, čímž se vrátíme do pasti jako v posledních letech,“ vysvětlil pohled firem.

České domácnosti ale vysoká inflace extrémně zatěžuje. Podle Skořepy navíc nemají mnoho možností jak se bránit. „Posouváme se na horkou půdu. Mnohé domácnosti znají svůj rozpočet, za co utrácí a kde jsou schopny ušetřit. Řada domácností už úspory udělala, některé jsou ale na hraně chudoby. Možností je příspěvek na bydlení, který je sice administrativně náročný, ale může představovat typ příjmů, na který si mohou domácnosti sáhnout a nečiní tak. To je asi jediná rada, která by nám mohla vytrhnout ekonomický trn z paty,“ uzavřel odborník na finance.

Tagy: