Metr za korunu: Švédské městečko láká lidi na levné pozemky, starosta mluví o mimořádné situaci

Městečko Götene, ležící více než 300 kilometrů jihozápadně od švédského Stockholmu, prodává 30 pozemků. Co však skutečně zaujme, je cena, která začíná na pouhé jedné švédské koruně, tedy zhruba dvou českých korunách, za metr čtvereční. Jedná se o pozemky, na kterých si kupci mohou, jak určují pravidla, postavit svůj vysněný dům – k bydlení nebo jako rekreační objekt.

Venkovská oblast Götene a městečko se stejným názvem je domovem zhruba 18 tisíc lidí. Leží na břehu jezera Vänern, které je nejen největším švédským jezerem, ale také největším jezerem ve Skandinávii a v celé Evropské unii (EU) – je přibližně desetkrát větší než Bodamské jezero.

ČTĚTE TAKÉ: Mistr světa a novopečený otec Kubalík si na vesnici staví vlastní „čtvrť“. Místní ho zbožňují

Pro milovníky pěší turistiky se v blízkosti Götene tyčí malá hora Kinnekulle. Nacházejí se zde také dvě lokality zapsané na seznamu UNESCO: geopark Platåbergens a souostroví jezera Vänern a již zmíněná biosférická hora Kinnekulle.

Z popisu se tak zdá, že atraktivita Götene neschází. Proč se tedy starosta Johan Månsson rozhodl nabídnout 30 pozemků k prodeji? „Trh s bydlením je v současné době v našem regionu a ve Švédsku obecně velmi pomalý kvůli vysokým úrokovým sazbám a mírné recesi. Chtěli jsme dát trhu injekci,“ vysvětlil pro CNN.

Zájemci jsou z celého světa

Nejedná se však o jediné důvody. „Pozorujeme také nízkou porodnost a stárnutí populace, takže musíme udělat něco, abychom sem přivedli více lidí,“ pokračoval. Tamní samospráva se tak rozhodla vybrat 30 pozemků, které byly na trhu mnoho let, ale neprodaly se, a nabídnout je za symbolický poplatek.

„Řekli jsme si, proč ne. Je to mimořádná situace, která vyžaduje mimořádná opatření. Tak jsme to udělali a teď se z toho stala senzace, nevím, co na to říct,“ podotkl starosta. Nabídka byla zveřejněna v květnu a o pozemky se přihlásilo na 30 zájemců. Čtyři z nich již mají své majitele – za pozemek, na němž si mohou postavit vysněný domov, zaplatili jednu švédskou korunu za metr čtvereční (tedy dvě koruny české).

Velikost pozemků se pohybuje od 700 do 1200 metrů čtverečních. Jenže od zveřejnění nabídky se „věci daly do pohybu“, jak podotkl Månsson. „Zpráva se rozšířila jako virus a na telefonní ústředny přicházely tisíce a tisíce dotazů. Naši dva pracovníci na radnici se v posledních dnech pořádně zapotili. Jsme v podstatě v krizovém režimu,“ vysvětloval starosta.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ukrajinci za bytovou krizi nemohou, říká Kovanda. Česko na jejich přítomnosti vydělává

Vzhledem k bezprecedentní situaci, kdy o pozemky projevily zájem lidé z celého světa, pozastavily úřady výběrové řízení do začátku srpna, aby se mohly rozhodnout, jak budou dále postupovat.

Nabídka se může opakovat

Je dost pravděpodobné, že zbylých 26 pozemků se nakonec bude dražit, oproti původní nabídce jedné švédské koruny za metr čtvereční. Tato nabídka zůstane platná zřejmě jen v případě, že o pozemek nikdo zájem neprojeví.

Na kolik ve výsledku člověka vyjde domov v Götene? Podle Månssona se stavba domu pohybuje kolem tří až čtyř milionů švédských korun. Pozemky se pak pohybují kolem půl milionu švédských korun. Pozemek ke stavbě domu si může koupit kdokoliv: Ve Švédsku nemusí mít trvalý pobyt ani se nijak zavazovat, že ve skandinávské zemi bude trvale žít. Jediným požadavkem je, aby se výstavba domu zahájila do dvou let od nákupu pozemku.

ČTĚTE TAKÉ: Italské městečko chce prodat opuštěné domy za euro. Musí ale složitě hledat majitele

Až si vybraných třicet parcel najde své majitele, je možné, že vedení městečka uspořádá další podobnou akci typu „dům za pár euro“, které jsou poslední dobou populární ve venkovských oblastech v Itálii. „Máme mnohem více pozemků a budeme si muset sednout a zjistit, jestli z nich můžeme ‚udělat něco víc‘ než jen těchto 30 parcel. Potřebujeme něco nabídnout volajícím,“ vzkázal starosta.

Tagy:
Švédsko jezero nabídka investice bydlení domov starosta zájemci pozemek Skandinávie metr čtvereční Bodamské jezero Vänern Johan Månsson