Zbytečný hazard. Covid pasy se ruší předčasně, konec epidemie ještě není, rozčílil se Kubek

Milan Kubek

Rozhovor s Milanem Kubkem

Jde o zbytečný hazard, covid pasy se ruší předčasně, rozčílil se ve vysílání CNN Prima NEWS prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. Podle něj ještě není konec epidemie a vláda neočkované do restaurací pustila až o měsíc dříve. Prokazování se certifikáty v Česku skončí ve čtvrtek.

„Rozhodnutí je zbytečný hazard, přichází předčasně, protože se teprve blížíme na vrchol omikronové vlny,“ rozčiloval se nad rozhodnutím vlády Milan Kubek.

Reagoval tak na to, že kabinet od čtvrtka ruší povinnost prokazovat se covidovými certifikáty. A to zřejmě na všech místech v Česku, kde to bylo dosud třeba. „Skončí to všude, kde se to teď prokazuje,“ vysvětlil krátce CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Konkrétní místa resort ale zatím neuvádí. Na podrobný přehled, kde se covid pasy zřejmě zruší, se podívejte zde.

Podle Kubka rozhodnutí přišlo minimálně o 14 dní, možná spíš o měsíc dříve. „Je to úplný nesmysl. Epidemie se z Prahy rozlila po oblastech českých, v současnosti je hospitalizováno 3,5 tisíce lidí, z toho 300 na JIP, a denně umírá 45 pacientů. Takto konec epidemie a vítězství nad covidem rozhodně nevypadá,“ zdůraznil ve vysílání.

Zároveň upozornil, že 40 procent všech diagnostických testů je stále pozitivních a v Česku je 7 700 nemocných zdravotníků. Za poslední týden jich onemocnělo 5 400.

„Nevystavujte se zbytečnému riziku, ani omkiron není chřipečka. A nechoďte tam, kam nemusíte. To, že něco není zakázáno, neznamená, že to musím jako hlupák dělat,“ apeloval na lidi prezident ČLK.

Očkování skomírá, na podzim přijdou problémy

Ten zároveň zkritizoval, že kvůli rozhodnutí vlády v Česku „skomírá“ i očkování. „Ti, kteří se chodili očkovat proto, aby mohli snadněji žít, už nejsou motivovaní vůbec, protože vláda opatření zrušila. Bohužel u nás se očkování zastavilo na 63 procentech, což je o 20 procentních bodů níž než ve vyspělých zemích. A ze strany vlády nevidím nejmenší aktivitu pro to, aby očkování nějak podpořila,“ kritizoval Kubek.

Podle něj se sází na to, že v létě bude od koronaviru klid. „Což pravděpodobně vyjde. Vláda zřejmě sází i na to, že žádná další vlna nepřijde, což s největší pravděpodobností bohužel nevyjde a na podzim nás zase čekají problémy,“ upozornil.

Změnu v opatřeních oznámil premiér Petr Fiala (ODS) minulou středu večer po více než 35hodinovém jednání Sněmovny o pandemickém zákonu. Premiér i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) však původně hovořili o tom, že opatření se zruší k 9. únoru. Zdálo se tak, že neočkovaní budou moci do restaurací už ve středu. V úterý ale mluvčí ministerstva Jakob informoval, že neočkovaní budou moct do restaurací až od čtvrtka.

Tagy: