Další zmatky s covid pasy. Prokazování skončí až ve čtvrtek, ve středu to projedná vláda

Covid pas v hospodě

Od čtvrtka se nebudeme muset prokazovat covidovými certifikáty

Nová pravidla, která zruší prokazování covidovými certifikáty, budou podle ministerstva zdravotnictví platit od půlnoci ze středy na čtvrtek. Ve středu je projedná vláda, informoval mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Podle výkladu ministerstva ruší od stejné chvíle opatření i rozhodnutí Nejvyššího správního soudu.

Podle soudu je požadavek, aby se lidé prokazovali v restauracích, ubytovacích zařízeních a na hromadných akcích certifikátem, nezákonný. Vláda avizovala, že uvolnění opatření rozšíří i na další provozovny a služby. „Prokazovat certifikátem se nebude v podstatě nikde,“ uvedl Jakob.

Změnu oznámil premiér Petr Fiala (ODS) minulou středu večer po více než 35hodinovém jednání Sněmovny o pandemickém zákonu. Premiér i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) však původně hovořili o tom, že opatření se zruší k 9. únoru. Zdálo se tak, že neočkovaní budou moci do restaurací už ve středu.

Je rozhodnutí předčasné?

Minulou středu ohlásil své rozhodnutí i NSS, podle premiéra Petra Fialy (ODS) ale vláda nerozhodla pod jeho tlakem, jen urychlila už naplánovaná a s odborníky prodiskutovaná opatření.

Například šéf epidemiologické skupiny poradního orgánu ministerstva zdravotnictví, Národního institutu pro zvládání pandemie, Rastislav Maďar po oznámení změn řekl, že jeho skupiny se na názor vláda před zrušením kontrol certifikátů neptala. Jako předčasné ho kritizují i další odborníci.

Dál bude platit povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorách nebo početní omezení účastníků hromadných akcí. K pátku 18. února skončí plošné testování ve školách a firmách.

Tagy:
politika certifikát TOP 09 ODS Petr Fiala Vlastimil Válek Rastislav Maďar vláda koronavirus COVID-19 covid pas Ministerstvo zdravotnictví České republiky Nejvyšší správní soud České republiky