Kubek: Kolik lidí zemře, záleží na politicích. Rakušanům můžeme odvážnou vládu závidět

Prezident České lékařské komory Milan Kubek

K věci 23.11.2021

Česká lékařská komora (ČLK) volá po zavedení lockdownu. Její prezident Milan Kubek argumentuje tím, že je nutné omezit kontakty mezi lidmi, neboť tak se virus přenáší. „Záleží na politicích, kolik lidí nechají umřít, jak nechají epidemii rozjet a jaké budou ekonomické ztráty. Čím déle to bude trvat, tím více se epidemie rozjede a bude nutné ji brzdit přísnějšími opatřeními,“ reagoval na současná opatření v pořadu K věci.

„Voláme po tom, aby se omezily kontakty mezi lidmi – tak se virus šíří. Když se nebudeme stýkat, chodit na velká shromáždění nebo budeme pracovat z domova, virus se nebude tolik šířit. Pro taková opatření se vžil název lockdown, proto jsme ho použili, aby to bylo srozumitelné pro všechny,“ sdělil Kubek ve vysílání CNN Prima NEWS.

Doplnil, že komora podporuje očkování, to je však opatřením do budoucnosti. „Je důležité pro zvládnutí další vlny. Teď musíme přeočkovávat a zastavit tsunami, která se valí do nemocnic,“ pokračoval. Mnohé kraje, zejména na Moravě, po lockdownu či nouzovém stavu též volají. Nápor nakažených v nemocnicích přestávají zvládat.

Vláda se však po úterním jednání s hejtmany shodla, že zavedení nouzového stavu není namístě. Na dotaz, zda se někdo z politiků bude voláním ČLK zabývat, Kubek odvětil, že vše je na politicích. „Na nich záleží, kolik lidí nechají zemřít, jak nechají epidemii rozjet a jaké budou ekonomické ztráty. Čím déle to bude trvat, tím více se epidemie rozjede a bude nutné ji brzdit přísnějšími opatřeními,“ argumentoval.

Politici opět reagují pozdě

Dodal, že politici nemohou tolerovat stav, kdy bude denně umírat sto a více osob. „Ve čtvrtek 18. listopadu zemřelo 108 lidí, covid je opět druhou nejčastější příčinou úmrtí v Česku. Při stávajícím tempu nám za tři týdny nemocnice přetečou,“ pokračoval Kubek s tím, že i kdyby se odteď už nikdo nenakazil, následujících 14 dní by se situace stále zhoršovala. Politici podle něj reagují pozdě, jako vždy.

Česká lékařská komora mimo jiné volá po povinném očkování všech osob starších 18 let, které netrpí kontraindikacemi. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v úterý 23. listopadu potvrdil, že povinnost by se mohla vztahovat na lidi starší 60 let či na vybrané profesní skupiny.

„ČLK už v září vyzvala ministerstvo zdravotnictví, aby se povinnost očkování zavedla pro zdravotníky a pracovníky v sociálních službách. Mělo by být otázkou profesní cti, že zdravotníci nebudou ohrožovat pacienty tím, že by je nakazili,“ argumentoval Kubek. Podle něj by se měli povinně očkovat i pracovníci škol.

Česko by se tak mělo vydat cestou rakouského modelu. Země od února zavádí povinné očkování pro všechny. „Rakušanům můžeme závidět odvážnou vládu, která zvedla ručník z ringu. Doufám, že se tím budou inspirovat další vlády. Žádný stát si nemůže dovolit držet černého Petra. Zatímco jinde bude společnost fungovat, neočkované země se budou potácet v lockdownech,“ uzavřel s tím, že uzávěra je záchranná brzda, s níž se přizná selhání.

Tagy: