Nedělejte mrtvého brouka, vzkázal Zdechovský Rakušanovi. Žádá schůzku o migračním paktu

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Co na to vaše peněženka 14.6.2024

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) vyzval ve vysílání CNN Prima NEWS ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) k tomu, aby se sešel s nově zvolenými českými zástupci v europarlamentu kvůli migračnímu paktu. „Nedělejte mrtvého brouka,“ zdůraznil lidovec. Řekl také, že Rakušanova interpretace závazného dokumentu byla v mnoha ohledech naivní.

Zdechovský pronesl, že ministr vnitra měl možnost hovořit o podobě paktu s vládními kolegy, ale neudělal to. „Pokud by k tomu došlo, věděl by, které body jsou problematické. Osobně jsem se s ním sešel jen na jeho otevřeném setkání, když Česko předsedalo EU,“ pronesl v pořadu Co na to vaše peněženka.

K TÉMATU: Vláda se po volbách asi kácet nebude, tvrdí Korecký. Michopulos je zvědavý, jestli Bek opravdu odejde

Opětovně zvolený europoslanec věří, že nyní po volbách bude čas si sednout k jednacímu stolu. „Musí se účastnit jak vláda, tak opozice. Pozvou se všichni nově zvolení zákonodárci do Evropského parlamentu. Je nutné si vyjasnit český postoj. Diskuze může proběhnout bez přehnaných emocí,“ podotkl.

„Chci apelovat na ministra Rakušana, aby přestal hrát mrtvého brouka a vyslechl si kritiku. Pojďme na začátku tohoto volebního období udělat tlustou čáru za minulostí,“ zdůraznil.

Šéf resortu podle Zdechovského nemluvil o migračním paktu pravdivě. „Často hovořil o věcech, které nebyly součástí dokumentu. Jeho interpretace působila v některých záležitostech hodně naivně,“ dodal europoslanec.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na vánočním večírku resortu práce se pil alkohol, přesto lidé pracovali, zjistila inspekce

Tagy: