Zdravotníci opět posílají vzkazy z nemocnic: Zůstaňte doma pro nás, my tu budeme pro vás

„Zůstaňte doma pro nás, my zůstaneme tady pro vás, prosíme,“ apelují opět zdravotnice z nemocnice. Podobné fotky z celého světa se po internetu sířily i na jaře při první vlně pandemie, a to hlavně ze zemí, kde kolaboval zdravotnický systém.

Už minulý čtvrtek vyzval ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) Čechy na Twitteru ve třívteřinovém videu, ať zůstanou doma.

V neděli se k této výzvě přidal i premiér Andrej Babiš ve svém projevu na sociálních sítích. „Já vás prosím, zůstaňte doma, zůstaňte s rodinou. Pokud můžete, pracujte z domu. Nejdůležitější je nemít kontakt, to znamená nikam nechodit, necestovat. Skutečně tím můžeme zachránit lidské životy. Jděte jenom do práce, pokud opravdu musíte na nákup, zařídit jen neodkladné věci a potom domů,“ apeloval Babiš.

Situace je podle něj vážná a klíčový bude tento týden. Pravděpodobně ve středu se podle něj rozhodne, zda vládní opatření přijatá minulé pondělí fungují, nebo jestli bude nutné přistoupit k dalším.

Zpřísněná opatření od středy

V pondělí v Česku však přibylo 8 076 nově nakažených, což je nejvyšší nárůst v prvním pracovním dni týdne od začátku epidemie. S nemocí COVID-19 navíc zemřelo dalších 46 lidí. A hospitalizovaných je na 3 700 pacientů.

Kvůli nepříznivému vývoji koronavirové epidemie také platí od středy v celém Česku zpřísněná opatření. V pondělí vláda rozhodla o dalším rozšíření povinnosti nosit roušky. Od středy bude nutné zakrývat si dýchací cesty i venku v zastavěných oblastech měst a obcí, pokud budou lidé k sobě blíž než dva metry. Roušky budou povinné i v autě, pokud řidič nejede sám nebo se svojí rodinou.

V pražských Letňanech také Armáda České republiky staví polní nemocnici. Ta má zatím obsahovat 90 lůžek. Podle ministerstva zdravotnictví ale tento týden firmy dodají dalších 600 lůžek pro záložní nemocnici. Ta bude obsahovat i operační sál, jednotky intenzivní péče, laboratoře, rentgeny a deset plicních stanic jednotek intenzivní péče. Armáda slíbila, že v neděli 25. října v 16. hodin bude nemocnice připravená.

Tagy: