Zdravotnictví směřuje ke krizi. Zavedení nadstandardů je nevyhnutelné, předpovídá Cikrt

Šéfredaktor Zdravotnického deníku a bývalý tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt byl hostem pořadu K věci

K věci (1122)

Veřejnou debatu ve zdravotnictví v posledních týdnech ovládlo jediné téma. Návrat nadstandardů, které byly zrušeny v roce 2013. Podle šéfredaktora Zdravotnického deníku a bývalého mluvčího ministerstva zdravotnictví Tomáše Cikrta je jejich znovuzavedení nevyhnutelné. Bez jakéhokoliv rozhodnutí k ním prý systém stejně dospěje. Mluvil o tom v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

„Za covidu se dal obrovský balík peněz do zdravotnictví, čímž se zažehnala tehdejší krize. Nyní, ať už pomalu, nebo rychle, nezvratně spějeme k další,“ popsal momentální situaci Cikrt.

Sám novinář vidí v návratu nadstandardů neodvratnou budoucnost. „Stejně nás krize dovede k tomu, že se platit bude. Bude prostě nějaká spoluúčast na všechno možné,“ odhadoval novinář. „Bylo by dobré, kdybychom to udělali s předstihem, abychom ochránili chudé lidi. Jinak se to rozdělí do dvou kolejí, kdy ta veřejná bude chudší a chudší a vedle toho vyroste paralelní svět, do kterého dosáhnou jen ti bohatí. Kdo teď nechce změnu, připravuje špatnou budoucnost,“ dodal.

V mezích zákona

I když ministr zdravotnictví Vlastimil Válek zahájil debatu o návratu nadstandardní péče teprve nedávno, mezi odbornou veřejností je to dlouhodobé téma. „Pořádali jsme takovou konferenci, na kterou jsme pozvali řadu soudců. Řekli nám, že současné znění Ústavy vznik nadstandardů umožňuje, pouze musí být ustanoveny na základě zákona a ne vyhlášky,“ vzpomínal Cikrt.

Největší problém je podle něj v definici toho, co vlastně nadstandard je. „Pak ale soudci vysvětlovali dále. Velkou otázkou je, co všechno může být předmětem nadstandardu. Obsahem by prý měl být pouze nějaký komfort, ale nemělo by to souviset s léčením,“ řekl ke komplikované situaci Cikrt.

Byť si je sám vědom, že zavést určitou možnost příplatků je nutné, rozumí ale i argumentům druhé strany. „Jejich názor je legitimní, i když si nemyslím, že by nadstandardy samy o sobě vedly k nějakému ohrožení chudých lidí. To nebezpečí tam ale je, kdyby byly špatně nastavené,“ uzavřel novinář.

Tagy:
krize zdravotnictví CNN Prima NEWS Vlastimil Válek Tomáš Cikrt Ministerstvo zdravotnictví České republiky nadstandard