Zdravotní neduhy kandidátů na Hrad: Kdo má problémy s tlakem a koho trápil těžký covid?

Kandidáti na prezidenta svorně tvrdí, že v případě zvolení zveřejní informace o svém zdravotním stavu. Někteří to chtějí udělat ještě před prvním kolem volby. Všichni se prý těší dobrému zdraví a nejsou si vědomi žádných chronických potíží, které by je mohly omezovat ve výkonu funkce hlavy státu.

Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana se začal řešit už krátce po jeho nástupu do funkce – při otevírání komory s korunovačními klenoty vypadal velmi unaveně. Od té doby se o kondici prezidenta spekulovalo mnohokrát. Kandidáti na Hrad proto slibují, že budou v případě zvolení o svém zdravotním stavu veřejnost informovat. Většina z nich je podle svých slov naprosto zdravá.

„Já jsem, musím to zaklepat, zdravý jak rybka,“ uvedl podnikatel Karel Diviš. Senátor Marek Hilšer mluvit podobně. „Jsem zdravý a myslím, že je to na mě i vidět. Nemám problém s tím, v případě, že bych se stal prezidentem, že bych informoval občany o tom, jaký je můj zdravotní stav,“ vzkázal.

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová se na sociálních sítích o svůj zdravotní stav podělila nedávno, a to kvůli nachlazení. Dlouhodobé problémy ji ale netrápí. „Můžeme zveřejnit, zda chodíme ke specialistům nebo bereme nějaké léky, s tím žádný problém nemám,“ zdůraznila.

Vyšší tlak i těžký covid

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš zase přiznává, že ho občas trápí váha a lehce vyšší tlak, na který bere léky. Dříve dělal třeba hormonální jógu. „To jsem dělal, ale nyní mám takovou malinkou kýlu. Ale spočívalo to v dýchání břichem,“ vysvětlil. Vyšší tlak trápí i lékaře Tomáše Zimu. „Při léčbě tabletami je kompenzovaný, takže v mezích normy. Ale prodělal jsem těžký covid,“ svěřil se.

Generál ve výslužbě Petr Pavel by chtěl svůj zdravotní stav zveřejnit ještě do prvního kola voleb. „Cítím se naprosto zdravý. Neberu žádné léky, nemám žádné onemocnění, o kterém bych věděl,“ sdělil. A zdraví se cítí být i další kandidáti. „Zpráva bude velmi krátká, netrpím žádnými nemocemi. Nemám co skrývat,“ podotkl senátor Pavel Fischer.

Odborář Josef Středula vzkázal, že informovat o svém zdravotním stavu by mělo být základním údajem pro to, zda je schopen dotyčný funkci vykonávat: „Stejně jako v zaměstnání.“ Poslanec SPD Jaroslav Bašta dodal, že má zdravotní stav odpovídající jeho věku.

Zemanův zdravotní stav byl velkým tématem jeho druhého funkčního období. Několikrát musel do nemocnice a v loňském roce byl dokonce 46 dní hospitalizovaný.

Tagy: