Zdražíme, varuje šéf Madety. Přijde prý o slíbenou dotaci. Nemluví pravdu, diví se Výborný

Šéf Madety Milan Teplý a ministr zemědělství Marek Výborný

Skopeček a Schillerová k pondělní stávce odborů

Madeta od ledna zřejmě zdraží výrobky nejméně o tři až pět procent. Podle jejího generálního ředitele Milana Teplého firmě rostou náklady ve všech možných směrech. Největší česká mlékárna navíc tvrdí, že měla slíbenou státní dotaci v hodnotě 100 milionů korun. Že ji nakonec neobdrží, se prý vedení Madety dozvědělo až letos v září. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) v reakci na to řekl, že Teplý nemluví pravdu. „Je s podivem, že ten, kdo vykupuje mléko od českých zemědělců za výrazně nižší ceny než německé mlékárny, si dovolí uvažovat o zdražení,“ sdělil člen vlády na sociálních sítích.

„Jak můžeme vyhovět přání vlády a především zákazníků, abychom zlevňovali potraviny? Počítáme s velkým, jasným, zřetelným a potvrzeným nárůstem nákladů ve všech možných směrech naší činnosti,“ řekl Teplý. Podle jeho odhadu bude podnik muset od ledna zdražit své výrobky o tři až pět procent, možná i o víc.

„Státní pokladna je prázdná, co se dá dělat. Jenže když vám začátkem září řeknou, že ani ty letošní dotace nebudou, přičemž už máte objednanou investici? To je velká rána,“ prohlásil ředitel Madety, čímž naznačil, že se firma měla přizpůsobit dřívější informaci, že letos ještě dosáhne na dotace.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Marže u jogurtů je za hranou, tvrdí Výborný. Neférová komunikace, reagoval ekonom

Podle Marka Výborného ale Teplý nemluví v tomto ohledu pravdu. „Žádnou stomilionovou dotaci neměl slíbenou. Madetu jsme stejně jako ostatní firmy podpořili skrze státní podporu cen energií. Je s podivem, že ten, kdo vykupuje mléko od českých zemědělců za výrazně nižší ceny než německé mlékárny, si dovolí uvažovat o zdražení,“ sdělil ministr zemědělství na sociální síti X.

Jeho resort pro letošní rok zrušil národní dotační program na podporu zemědělských produktů. Původně měl rozdělit ze státního rozpočtu 230 milionů korun. „Smyslem dotací je pomáhat tam, kde má stát nějaký svůj zájem. Velké firmy, které jsou dva roky po sobě ve výrazném zisku, opravdu nepotřebují na investice podporu státu. Dokážou investovat ze svého. Největší česká mlékárna Madeta loni čerpala 19 milionů korun dotací,“ upozornil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Zástupci firmy vnímají situaci odlišně. „Madeta se dostala na velmi slušnou evropskou úroveň, jsme zainvestovaní. Nyní mi ale připadá, že zejména potravinářské podniky naší velikosti, kterých není příliš, musí být nějak po právu potrestané za to, že jsou tak velké a že vytvářejí zisky,“ kritizoval Teplý.

Mlékárenství podle něj čelí velkému tlaku, a to i kvůli energetické situaci. „O to horší je, že vůbec netušíme, jak to bude v roce 2024 s energiemi. Lezeme z jednoho vládního baráku do druhého a snažíme se získat informace. Jenže se nedovídáme vlastně nic. A co se dovíme, to pak druhý nebo třetí den už neplatí,“ dodal.

Loňské tržby Madety z prodeje výrobků, služeb a zboží činily 7,23 miliardy korun, meziročně tak stouply o 21,7 procenta. Zisk po zdanění klesl o 14 procent na 212,9 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy. Zisk Madety loni klesl druhý rok v řadě.

Tagy: