Obchodníci slíbili, že promítnou nižší DPH do cen potravin. Přesto zdraží, prý kvůli energiím

Tomáš Prouza

Obchodníci slíbili promítnout nižší daně do cen potravin, přesto zdraží

Sliby chyby? I když se obchodníci vládě premiéra Petra Fialy (ODS) zavázali, že do koncových cen potravin plně promítnou snížení DPH o tři procentní body, realita nakonec může být poněkud jiná, než kabinet očekával. Nyní obchodníci varují před tím, že si od nového roku naopak připlatíme – prý kvůli drahým energiím.

Deset vajec, kilo brambor, máslo, chleba, jogurt a kuřecí maso. Se stávající patnáctiprocentní sazbou stojí takový nákup v jednom z českých supermarketů 269 korun. Kdyby se snížení DPH z 15 na 12 procent plně promítlo do cen, nákup by byl o sedm korun levnější.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Výborný chce pro žáky české potraviny. Ty jsou však dražší, školy na ně nemají

Přesně to sliboval Svaz obchodu a cestovního ruchu v září. „Nákup jídla bude od 1. ledna o tři procenta levnější,“ řekl tehdy šéf zmíněné organizace Tomáš Prouza v reakci na změny v DPH. A jak mluví nyní?

„Na jednu stranu vláda od ledna sníží DPH na potraviny, což je dobře – že se snaží lidem ulevit. Na druhou stranu stejná vláda kývla na výrazné zdražení energií, což se promítne do cen,“ sdělil reportérovi CNN Prima NEWS.

I potravináři varují, že budou muset od nového roku zdražit, a to až o deset procent. „V ceně se to promítne. Ať už jde o pekaře, kteří musí používat výrazné množství energií na pečení, ale bavíme se také o mlékařích či masařích, kteří na jednu stranu chladí a na druhou zahřívají,“ uvedla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Z prohlášení ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) je však patrné, že jeho resort už na další výmluvy týkající se vysoké ceny potravin není zvědavý. „Odmítám, aby tady někdo hrál nějakou hru, že máme dražší energie,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

Poslanec a exministr zemědělství Petr Bendl (ODS) je přesvědčen, že řetězce chtějí vládu tahat za nos. Pětikoalici za její strategii dlouhodobě kritizuje opozice. „Skutečně spadli z Marsu. Domnívají se, že se domluví s komerčními korporáty a zahraničními subjekty,“ nebral si servítky místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO).

DPH na potraviny se má podle vládního konsolidačního balíčku od ledna snížit ze současných 15 na 12 procent.

Tagy:
jídlo potraviny zemědělství energie ceny obchod obchody DPH Tomáš Prouza Dana Večeřová vláda Marek Výborný Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky Ministerstvo zemědělství České republiky