Zdražování bydlení v Česku zpomalilo. Meziročně je přesto nejvyšší v celé Evropské unii

Bytové domy

Potíže s hypotékou bude mít každá osmá domácnost

Česká republika si nadále drží jedno smutné prvenství. Ceny domů a bytů i v prvním čtvrtletí letošního roku rostly nejrychleji z celé evropské sedmadvacítky. Tempo zdražování bydlení bylo dokonce více než dvakrát vyšší, než činil unijní průměr. Vyplývá to z aktuálních údajů Eurostatu.

Ceny domů a bytů v České republice stouply v období od ledna do března meziročně o 24,7 procenta a oproti předchozímu čtvrtletí o rovných pět procent. Podle Eurostatu tak tempo zdražování rezidenčních nemovitostí zůstalo u nás v meziročním srovnání nejvyšší z celé Evropské unie.

Nad 20procentní hranici se dostalo ještě Estonsko (21 procent) a Maďarsko (20,6). Průměr Evropské unie přitom činil jen 10,5 a eurozóny 9,8 procenta. V mezičtvrtletním srovnání ale tempo růstu tuzemského vlastnického bydlení už nejvyšší nebylo. Na čelo žebříčku se dostalo Estonsko, kde rezidenční nemovitosti mezikvartálně zdražily o 7,1 procenta. Česku v tomto ohledu patřilo čtvrté místo společně s Chorvatskem.

Estonský cenový skok

Vůbec nejpomaleji rostly ceny domů a bytů na Kypru, meziročně jen o 1,1 procenta. V mezičtvrtletním srovnání nejméně zdražilo vlastnické bydlení na Maltě, a to o 0,4 procenta. V žádné ze zemí Evropské unie vlastnické bydlení nezlevnilo, jak ukazují data Eurostatu.

Ten vydal také statistiku vývoje cen vlastnického i nájemného bydlení od roku 2010. Přestože Česko má pověst nejdražší země co do bydlení, v rychlosti jeho zdražování mu patří „až“ čtvrtá pozice. Tuzemské domy a byty za posledních 12 let zdražily přibližně o 120 procent, nájmy se zvedly jen o něco málo přes 30 procent.

Největší cenový skok v případě vlastnického i nájemního bydlení od roku 2010 zaznamenalo Estonsko. Domy a byty tam zdražily o více než 170, nájemné pak o necelých 180 procent. Druhý nejrychlejší růst cen domů a bytů zaznamenalo Maďarsko (152 procent), třetí příčku obsadilo Lucembursko (120). Na Kypru, v Itálii a Řecku vlastnické bydlení dokonce zlevnilo, nejvíce v Řecku, a to o necelou čtvrtinu.

Tagy: