Zdražování je důkaz dobře fungujícího trhu. Elektřina bez DPH nepomůže, říká ekonom

Ceny energií nadále rostou, pro některé dodavatele je to likvidační

Co na to vaše peněženka (1020)

Zdražování je důkazem správně fungujícího trhu. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to řekl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Podle něho nejpozději v létě ceny klesnou.

Na Česko se valí další vlna zdražování. Ceny plánuje v listopadu navýšit například Pražská plynárenská či skupina ČEZ. Někteří dodavatelé energie a plynu krachují. „Nechci mluvit jako nelida, ale co se děje, je důkaz, že trh funguje správně – když něčeho bylo málo, zdražilo se to. To nám dává jednoznačný cenový signál o tom, že je tady problém a musíme ho začít řešit,“ konstatoval Křeček.

Krátkodobý nesoulad mezi nabídkou a poptávkou je podle Křečka dán celou řadou faktorů. „Po covidu nám nastartovala ekonomika, znamenalo to velký nárůst nároků na zdroje. A ty jsme neměli,“ vysvětlil ekonom.

Ceny se výrazně sníží

„Až se potkáme za rok, ceny už budou výrazně nižší a tržní signál zafunguje. Možná než politici vymyslí nějaké programy na podporu těch, kteří jsou tímto problémem zasaženi, si s tím trh poradí sám,“ pokračoval ekonom.

„Jsem přesvědčen, že na jaře, nejpozději v létě, ceny budou po korekci. Sníží se. Extrém, který jsme zažili, je z makropohledu výkyvem. Z mikropohledu to působí obrovská neštěstí v některých domácnostech. Proto je na místě pomoci,“ má jasno Křeček.

Vláda ve středu schválila novelu zákona, která od 1. ledna příštího roku umožní snížit DPH u elektřiny a plynu pro celý příští rok na nulu. Předloha nyní míří do Sněmovny. Také je ale pro ni potřeba vyjednat výjimku u Evropské komise. „Pan Babiš letí na setkání šéfů jednotlivých zemí EU a zítra to tam má jako bod a bude tvrdě naléhat. Šance je velká. Jdeme do toho, protože chceme pomoci občanům, “ řekl další host pořadu, ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Křeček je ale jiného názoru. „Je to holub na střeše. Měli bychom se zaměřit na vrabce v hrsti,“ reagoval ekonom. „Myslím, že v této formě snížení DPH na nulu neprojde, je to až nepřiměřená forma,“ dodal ředitel Asociace nezávislých prodejců energií Jiří Gavor.

Tagy: