ČEZ udává laťku, mohou zdražit i další dodavatelé energií, říká analytik Gavor

Jiří Gavor

Zdražování energií

Největší dodavatel elektřiny v České republice, skupina ČEZ, zvýší od ledna ceny elektřiny až o třetinu, plynu pak o polovinu a možná i o víc. Podle ředitele Asociace nezávislých dodavatelů energie (ANDE) Jiřího Gavora mohou v návaznosti na tento krok zdražit i další dodavatelé. „ČEZ na českém trhu obvykle udává laťku, je tedy pochopitelné, že to budou brát jako vodítko pro své cenové úpravy,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

O potížích společnosti Bohemia Energy se podle Gavora vědělo dopředu. „Nikdo nečekal tak velký šok, že to povede k ukončení činnosti skupiny a přerušení dodávek 900 tisícům zákazníků,“ řekl s tím, že největší problém je za námi. „Pokud jde o konce dalších dodavatelů, půjde o menší případy, které by trh snad měl absorbovat,‘‘ dodal.

Problémy s energetikou se ale netýkají jen České republiky. Evropský komisař pro pracovní místa a sociální práva Nicolas Schmit varoval před nárůstem energetické chudoby. Evropská unie doporučila bezprostřední úlevu postiženým obyvatelům. což může zahrnovat i snížení daně z přidané hodnoty (DPH) na energie.

V tomto kontextu Gavor chválí rozhodnutí vlády odpustit DPH u energií za listopad a prosinec. „Člověk nemusí nic dělat a bude platit o 21 procent méně. Je to jednoduchá pomoc,“ kvitoval.

„Důležité je, aby byla přijata dlouhodobá strategická opatření. V poslední době máme problém zejména na plynárenském trhu a mělo by se uvažovat nad strategickými zásobami plynu, aby trh nepodléhal cenovým výkyvům,“ uvedl dále Gavor.

Absolutní maximum burzovních cen máme podle něj za sebou, nyní už začaly mírně klesat. „Dodavatelé promítají vysoké burzovní ceny do cen postupně, a ačkoliv se nám zdá nárůst o 10 až 30 procent velice vysoký, pořád je to utlumený dopad, na burzách ceny vzrostly o stovky procent,“ vysvětlil Gavor a řekl, že k úlevě by mělo dojít za několik měsíců.

Tagy: