Zdražování v Česku dosáhlo nového vrcholu. Prosincová inflace stoupla na 6,6 procenta

Češi mají obavy o stav důchodového systému, vnímají jej jako problém, který se musí rychle vyřešit.

Zdražování v Česku dosáhlo nového vrcholu

Tempo růstu cen v České republice dále zrychlilo. Meziroční míra inflace v prosinci dosáhla 6,6 procenta. Průměrná rychlost zdražování za celý rok 2021 pak činila 3,8 procenta. Vyplývá to z čerstvých údajů Českého statistického úřadu.

Ceny v Česku v prosinci rostly opět o něco rychleji než v předchozím měsíci. Zatímco listopadová meziroční inflace činila rovných šest procent, v prosinci byla o 0,6 procentního bodu vyšší. „Zrychlení meziročního cenového růstu nastalo zejména v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde vzrostly ceny pekárenských výrobků a obilovin o 6,6 procenta,“ uvedl Český statistický úřad ve své pravidelné zprávě. O necelých šest procent vzrostly také ceny zboží ve skupině mléko, sýry a vejce.

Z potravin vůbec nejvíce zdražily tuky a oleje (téměř o čtvrtinu), brambory (o 18,6 procenta) a cukr (17,5 procenta). Ke zrychlení inflace v prosinci významně přispělo zboží v oddíle doprava. Ceny pohonných hmot byly v porovnání s prosincem 2020 vyšší o necelých 30 procent, automobily zdražily o rovnou desetinu.

Energie dočasně zlevnily

Dvouciferným tempem zdražily také oděvy a obuv (o 16,2 procenta), alkohol a tabákové výrobky (10,5) nebo bydlení v podobě imputovaného nájemného. Právě u posledně jmenované položky se projevilo rapidní zdražení stavebních materiálů.

Naopak ostře sledované ceny energií se v prosinci v meziročním srovnání vydaly směrem dolů. Elektřina zlevnila o 15 a zemní plyn o necelých 8 procent. Podle statistiků jde především o důsledek dočasného prominutí daně z přidané hodnoty na energie.

Český statistický úřad zveřejnil také průměrnou míru inflace za celý rok 2021, ta dosáhla 3,8 procenta. „Šlo o nejvyšší průměrnou roční míru inflace od roku 2008,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ. Průměrná míra inflace byla loni o 0,6 procentního bodu vyšší než v roce 2020.

Tagy: