Zdražování v Česku zrychluje. Ceny v září meziročně stouply skoro o pět procent

Na úsporný tarif stále míří dotazy lidí. Jak správně funguje?

Inflace

Cenová hladina v České republice roste stále rychlejším tempem. Míra inflace v září dosáhla v meziročním vyjádření 4,9 procenta. To je o 0,8 procentního bodu více než v srpnu. Nejvíce zdražily pohonné hmoty, vyplývá z aktuálních dat Českého statistického úřadu.

Česká inflace dál zrychluje. Zatímco v srpnu u nás ceny vzrostly o 4,1 procenta, v září už to bylo téměř o 5 procent. Zdražování se tak dále vzdaluje inflačnímu cíli České národní banky, který je nastaven na dvě procenta s tolerančním pásmem plus minus jeden procentní bod.

Český statistický úřad uvedl, že ke zrychlení cenového růstu nejvíce přispěly vyšší ceny v oddíle bydlení a v oddíle doprava. Zvýšení nájemného v září zrychlilo ze srpnových 2,5 na 3,3 procenta, stejně jako zdražení výrobků a služeb pro běžnou údržbu a opravy bytu (na 7,8 ze srpnových 6,7 procenta).

V oddíle doprava pak ve zdražování dominovaly pohonné hmoty a oleje, jejichž ceny meziročně stouply o 20,4 procenta. A právě benzín či nafta jsou položky, jejichž ceny v září vylétly vůbec nejvíce. Dvouciferné tempo růstu zaznamenaly ceny ještě u olejů a tuků (14 procent), tabákových výrobků (12,3) nebo obuvi (10,1).

Není to jen globální fenomén

Do indexu spotřebitelských cen se zatím nestihlo promítnout očekávané zdražení energií. Ceny elektřiny a zemního plynu v meziročním vyjádření dokonce klesly (elektřina o 2,3 procenta, plyn o 4,7 procenta), avšak v meziměsíčním srovnání už je patrné to, co české domácnosti čeká v dalších měsících – cena elektřiny oproti srpnu stoupla o 1,1 procenta.

„Inflace v České republice míří nad pět procent,“ uvedla na Twitteru hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Podle ní se ukázalo, že k vysoké inflaci nepřispívají pouze vnější faktory, ale i ty tuzemské. „Náklady na bydlení, doprava, tabák, oděvy, obuv, restaurace jsou hlavními hybateli růstu cen. Inflace není jen globální fenomén,“ dodala Horská.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy nás však to nejhroší ještě čeká. „Letos koncem roku může inflace atakovat úroveň šesti procent, nelze vyloučit vzestup až k sedmiprocentní úrovni,“ uvedl pro CNN Prima NEWS. Analytik Komerční banky Michal Brožka rovněž šest procent nevylučuje. „Očekávám, že tempo zdražování bude ve zbytku roku slábnout, nicméně i tak meziroční míra inflace vzroste do konce roku na 5,5 procenta. Pokudby zdražování neoslabilo, pak půjde snadno nad šest procent, uvedl pro CNN Prima NEWS.

Tagy: