Zdražování zasáhlo i dušičkové zboží. Výrazně ušetřit se ale dá nejen nákupem v Polsku

Lidé v Polsku nakupují i dušičkové zboží.

Dušičkové zboží zdražilo, lidé jezdí nakupovat do Polska

Blíží se Dušičky, tedy den, kdy vzpomínáme na ty, kteří už mezi námi nejsou. Každý si jejich památku připomíná jinak, tradicí je ovšem výzdoba hrobů a zapalování svíček. Zvyšování cen ale zasáhlo i dušičkové zboží, a lidé tak za něj utratí i několik tisíc. Ušetřit lze nákupem v Polsku, ale i samovýrobou.

Chryzantémy v květináči, věnce, svíčky nebo andělíčci. Když si dušičkového zboží koupíte více, může se pořádně prodražit. „Platili jsme 1 650 korun. Máme sedm hrobů, tak co máme dělat, musíme si vzpomenout na naše nejbližší,“ popsala jedna ze zákaznic pro CNN Prima NEWS.

Mnoho lidí z příhraničí proto míří za nižšími cenami do sousedního Polska. „Zveme všechny, je tady skvělý výběr,“ láká tamní prodejce zákazníky. Například chryzantémy v květináči lze na polském tržišti koupit od 120 do 140 korun a velká svíčka, která prý vydrží hořet i tři dny, stojí 60 korun. Oproti tomu v nedalekém Liberci koupíte chryzantémy v květináči za 150 korun, ceny velkých svíček se pohybují od 60 do 100 korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Výborný zkritizoval kvalitu polských potravin. Podle dat jsou na tom Češi mnohem hůř

O něco levnější jsou v Polsku i věnce. Prodejci si je totiž často i sami vyrábějí. Vyjdou zhruba na 120 korun. Kdo by ale chtěl ušetřit ještě více, může si ho vyrobit sám. Polystyrenový základ vyjde zhruba na 20 korun a větve či šípky lze nasbírat v přírodě.

Tagy: