Že Hadamczik řeší, v čem jezdí Ukrajinci? Kravina. Také bych ve válce utekl, říká Voráček

Hokejisté ze Slovenska, ale také Čech Rudolf Červený, se za vyhrocených okolností neštítili podepsat smlouvu v Rusku. „Já bych tam určitě nešel,“ poznamenal bez váhání jeden z nejlepších českých hráčů Jakub Voráček. Bývalá opora Philadelphie Flyers a nynější tahoun Columbusu Blue Jackets se pozastavila také u ošemetné situace týkající se známého sympatizanta Vladimira Putina Alexandra Ovečkina.

Je evidentní, že nový prezident českého hokejového svazu Alois Hadamczik neplánuje nijak pohrozit hráčům, kteří se přese vše vydají do prorežimní ruské soutěže KHL. „Potřebujeme každého dobrého hráče. A jestli jde dotyčný radši za penězi a jde tam rád, je to jeho věc,“ řekl minulý týden bývalý reprezentační kouč v návaznosti na případ Rudolfa Červeného. Ten se navzdory invazi na Ukrajinu dohodl s Vladivostokem.

Pořádné vášně ale způsobila až následující část Hadamczikova rozhovoru pro Sport.cz. „Politika je svinstvo. Neznám všechny objektivní příčiny války. Pro mě je ale nejdůležitější, že válkou vždycky trpí nevinní lidé, nevinné obyvatelstvo. Bolí mě a mrzí, když vidím rozbombardovaná města, zabité lidi a trpící děti. Ale pak, když u nás projíždějí Ukrajinci v autech těch nejluxusnějších značek? Je zajímavé, že jsou tady, a ne doma ve válce.“

S touto rétorikou se Voráček rozhodně neztotožňuje. „S tímhle nesouhlasím. Nikdo u nás si nedokáže představit, v jaké situaci Ukrajinci jsou. Přece celá Ukrajina nejezdila v trabantech a škodovkách. Určitě bych neřešil, jaké mají auto. To je to poslední. Nikdo přece nevidí do osudů těchto lidí,“ komentoval kladenský odchovanec pro redakci CNN Prima NEWS a další novináře Hadamczikovo vyjádření.

„Je to problém dnešní společnosti. Nejen u nás. Extrémním způsobem dochází ke škatulkování lidí. Názor pak koluje, spoustu ostatních lidí ovlivní. Kdybychom byli ve válce, určitě mnoho z nás také vezme nohy na ramena. Nasedli bychom do aut, která zrovna máme, a jeli pryč. Na hrdinu bych si nehrál. Je kravina řešit, kdo v čem jezdí,“ zdůraznil 32letý Voráček.

Stejně důrazně mluvil o tom, jak by se postavil k tomu, kdyby přemýšlel, kde hrát, a přistála by před něj nabídka působit v Rusku. „Já bych tam určitě nešel. Za žádných okolností. Hráč samozřejmě musí přemýšlet nad tím, jak zabezpečit rodinu, ale sám bych tohle opravdu neudělal. Kdo to udělá, musí nést následky, jestli nějaké budou. Musí počítat s tím, že se může cokoliv stát,“ uvedl zkušený forvard, který začátkem roku dosáhl na tisíc zápasů v NHL.

Zeman otočil, Ovečkin může mít strach

Ale i přes svůj názor nedokáže říct, zda by byl pro to tuzemským hokejistům direktivně sdělit „do KHL nesmíš“. Ve Finsku a Švédsku se rozhodli hráče prahnoucí po rublech potrestat tím, že případně nemohou hrát za reprezentaci. „Lidé, které mám okolo sebe, by do Ruska nešli. A zopakuji, já bych tam nepáchnul.“

V kontextu války na Ukrajině byla dost propíraná i megastar NHL Alexandr Ovečkin. Ten je letitým podporovatelem ruského prezidenta Vladimira Putina a své sympatie – aspoň veřejně – nehodlá utlumit. Na Instagramu stále nechává „pověšenou“ profilovou fotku právě s Putinem, strůjcem krvavé invaze.

„Je to těžké. V něco věříte. V naší republice spoustu lidí věřilo prezidentovi Miloši Zemanovi, který byl po boku Vratislava Mynáře a Martina Nejedlého proruský. Najednou Zeman otočí, řekne, že Putin patří před válečný soud. A Ovi (Ovečkin, pozn. red.) je v podobné pozici. V něco věříte, jste součástí určité propagandy. Najednou se stane tohle. A jelikož je ve Spojených státech velkým jménem, je tlačený do něčeho, s čím se neztotožňuje. Nebo nemůže změnit veřejně názor ze strachu,“ uvedl Voráček.

Podotkl, že je ohromně těžké vžít se do situace, ve které se Ovečkin – hrající legenda Washingtonu Capitals – nachází. „Kdyby mělo hrozit nějaké nebezpečí mé rodině, vůbec si nedovedu představit, jak bych reagoval. Nedokážu správně okomentovat jeho postoj. Zásady by měl mít člověk jiné, než jaké vidíme u Ovečkina. Ale bůhví, jak by se dotklo jeho blízkých, kdyby otočil. Kdyby řekl to, co si mnoho lidí přeje slyšet.“

Tagy: