Ze zákopu na obřad a zpátky. Na Ukrajině roste obliba svateb, páry se berou i on-line

Na Ukrajině roste obliba svateb.

Na Ukrajině roste během války obliba svateb

Zatímco na východě Ukrajiny hvízdají kulky a dělostřelecké šrapnely, místní úřady upravily podmínky pro uskutečnění svateb. Páry nově nemusí podstoupit čekací lhůtu, dvojice se proto tváří v tvář nejisté budoucnosti berou, dokud to jde. Muži po obřadu často míří zpátky na frontu. Páry se díky upraveným zákonům mohou brát i přes internet.

Jedna místnost, rychlý státní obřad a pár hostů. To není zrovna vysněné místo na svatbu. Ale Lada a Ivan by byli šťastní téměř kdekoli. Americká CNN zachytila na Ukrajině životní příběhy párů, které se chtějí vzít, dokud je ještě čas. Oni patří mezi ně.

Ivan slouží na frontě na jihu Ukrajiny. Podařilo se mu odjet na dost dlouho, aby se stihl oženit, ale během několika dní se vrací do války.

„Samotný proces uzavření sňatku je během válečného stavu jednodušší. Bylo pro mě náročnější dostat se sem, než se oženit,“ sdělil pro CNN ženich. Na základě nově zmírněných ukrajinských zákonů o válečných sňatcích byla zrušena měsíční čekací lhůta – částečně ve snaze vyhovět rostoucímu počtu vojenských párů, které se chtějí vzít narychlo.

Láska přes internet

Válečný stav dokonce umožňuje uzavírat sňatky online. Anna Chutorianová a její nový manžel, který bojuje na frontě, neměli jinou možnost. „Šla jsem s kamarádkou do obchodu na kávu a můj manžel mi zavolal pomocí videohovoru. Potom jsem uviděla paní, která se nás zeptala, jestli jsme připraveni se vzít. Byl to nejšťastnější den mého života,“ popsala překvapená nevěsta.

Od té doby, co řekla svému partnerovi „ano“, ale Anna svého manžela neviděla. „Ne, jen přes telefon,“ přiznává. Kromě lásky si je Anna rovněž vědoma praktické stránky věci – má možnost získat přístup ke svému manželovi, kdyby byl zraněn nebo zabit v boji.

Tagy: