Jako Irák a Kosovo. Německý ministr přirovnal ruskou agresi k akcím USA, čelí tvrdé kritice

Hermann Winfried

Rozhovor s ukrajinským velitelem

V tvrdý politický střet eskaluje pohled ministra dopravy německé spolkové země Bádensko-Württembersko Winfrieda Hermann na situaci kolem ruské okupace a agrese na Ukrajině. Porovnává ji s americkými vojenskými zásahy v Iráku, bývalé Jugoslávii či Afghánistánu. Sklidil za to kritiku od koaličních partnerů v zemské vládě.

„Rusko jako zlá mocnost, která prosazuje své zájmy silou.“ Tak citovala německá televizní stanice SWR na svých internetových stránkách z dokumentu ministra dopravy Hermanna (Zelení). Ten varoval v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině před příliš jednostranným pohledem na roli Ruska a Západu. „Vojenské konflikty a válečné angažmá v posledních 30 letech neopravňují k představě, že pouze Rusko bylo ‚bojovné a zlé‘, když opakovaně prosazovalo své zájmy vojenskou silou,“ napsal Hermann ve své práci o válce, kterou má k dispozici Německá tisková agentura.

„Od zániku Sovětského svazu vede Rusko brutální války v rozporu s mezinárodním právem a prokazatelně páchá válečné zločiny v údajně ruských zájmových oblastech, například v Čečensku, Gruzii a Sýrii,“ pokračoval Hermann.

A svůj pohled a varování před jednostranným odsuzování vysvětloval v dokumentu slovy: „USA, podporované jednotlivými státy NATO, jako jsou Francie, Velká Británie a Německo, však ve stejném období dvakrát zasáhly v Iráku, Jugoslávii, Kosovu, Afghánistánu. A to soustředěnou vojenskou silou a částečně i v rozporu s mezinárodním právem. Americké intervence přinesly především mnoho zkázy namísto míru a demokracie.“

Hermann zároveň kritizoval „promarněné příležitosti k míru“ po zániku Sovětského svazu a Varšavské smlouvy. „Šance na novou bezpečnostní architekturu s kontrolou zbrojení a odzbrojením, která by zohledňovala i zájmy bývalých sovětských států a Ruska, byla promarněna ve prospěch rozšíření NATO na východ,“ doplnil Hermann.

Podle SWR jde o pacifistu, který patří k levému spektru německých Zelených. Upozorňuje, že politika, zejména zahraniční a bezpečnostní, by se neměla řídit především emocemi.

Ve svém elaborátu se ptal, zda dodávky zbraní ze Západu skutečně ukončují válku, nebo spíše prodlužují násilný konflikt. „Nakonec musí být mírová smlouva uzavřena i s Ruskem bez ohledu na to, jakých válečných zločinů se dopustilo. To je hořká, nevyhnutelná pravda,“ zdůraznil politik.

Nepochopitelné výroky, varují ostatní

Šéf zemské parlamentní frakce Svobodných (FDP) Hans-Ulrich Rülke zeleného politika ostře kritizoval. „Jsem zděšený posledními výroky amatérského zahraničněpolitického experta Winfrieda Hermanna, který se projevil jako Putinův pochop,“ uvedl pro SWR a žádal, aby předseda vlády Bádenska-Württemberska Winfried Kretschmann (Zelení) okamžitě zasáhl: „Když člen zemské vlády relativizuje Putinovu zločinnou útočnou válku, velmi to poškozuje pověst Bádenska-Württemberska. Kretschmann musí jasně říci, že toto není stanovisko státní vlády.“

Kritika zazněla také od koaličního partnera CDU (křesťanští demokraté). Generální tajemnice Isabell Huberová uvedla, že Hermann působí špatným dojmem. „Že by Rusko mělo skutečný zájem na mírových jednáních, nelze předpokládat, spíše naopak,“ uvedla. Útok na Ukrajinu podle ní navazoval na dlouhodobější plán, jehož jediným cílem bylo zničení ukrajinského státu. „Je opravdu nepochopitelné, když se člen zemské vlády vyjadřuje v současné situaci takto relativizujícím způsobem,“ uzavřela Huberová.

Tagy: