Zelenskyj dorazil do Bílého domu. Jedná s Bidenem, později promluví i v Kongresu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dorazil do Bílého domu, kde ho přijal americký prezident Joe Biden. Zelenskyj také vystoupí před členy obou komor Kongresu. Jedná se o první zahraniční cestu hlavy ukrajinského státu od začátku ruské invaze, která vypukla 24. února. Zelenskyj po svém přistání v USA na Telegramu uvedl, že je ve Washingtonu proto, aby poděkoval Američanům, prezidentu Bidenovi i Kongresu za jejich pomoc.

Zatímco Biden byl v obleku, Zelenskyj byl oblečený ve vojenském, na sobě měl kalhoty a tmavě zelenou mikinu. Na dotazy novinářů ani jeden ze státníků nereagoval, jen krátce zapózovali fotografům.

Následně Biden v Oválné pracovně ujistil Zelenského, že Spojené státy Ukrajinu i nadále podporují. Ukrajinci a jejich nyní už přes tři stovky dní trvající odpor vůči ruské agresi jsou podle amerického prezidenta inspirací. Biden také zmínil ve středu oznámenou dodávku protiletadlového systému Patriot.

„V první řadě vám děkuji,“ řekl ukrajinský prezident svému americkému protějšku. „Je pro mě velkou ctí, že tady mohu být,“ dodal a za podporu také „od srdce“ poděkoval obyčejným Američanům.

Zelenskyj před kamerami předal Bidenovi medaili, kterou americkému prezidentovi z fronty spolu s osobním dopisem poslal jeden z ukrajinských bojovníků. Ukrajinský prezident k tomu podotkl, že jej „statečný voják“ požádal, aby vyznamenání předal „statečnému prezidentovi“. „Nezasloužím si to, ale velmi si toho cením,“ odpověděl Biden.

Ještě předtím zveřejnil Zelenskyj své poděkování USA i na sociální síti Telegram. „Jsem dnes ve Washingtonu, abych poděkoval americkému lidu, prezidentu a Kongresu za tolik potřebnou pomoc. A rovněž abychom pokračovali ve spolupráci a přiblížili se tak k vítězství,“ napsal Zelenskyj a zveřejnil své fotografie ihned po přistání letadla. Dodal, že v USA má v plánu řadu jednání s cílem „posílit obranné schopnosti Ukrajiny“. „Příští rok musíme navrátit ukrajinskou vlajku a svobodu celé naší zemi, všemu našemu lidu, dodal ukrajinský prezident.

Do Spojených států přicestoval Zelenskyj americkým vojenským letadlem. Že jsou sympatie mezi Ukrajinou a USA vzájemné, Američané Zelenskému ukázali už při jeho příletu. U letadla a později pak i před Bílým domem byl natažený červený koberec. Nad Washingtonem vlály americké, ale i ukrajinské vlajky. Biden pak Zelenského přivítal v pruhované žlutomodré kravatě.

O návštěvě již v úterý informovala CNN. Později Zelenského cestu potvrdila i ukrajinská prezidentská kancelář a Bílý dům. Hlavním tématem jednání bude posílení ukrajinských obranných kapacit proti ruskému agresorovi.

Bílý dům již oznámil poskytnutí další vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 1,85 miliardy dolarů (42 miliard korun). Nový balíček pomoci zahrnuje i systém protivzdušné obrany Patriot. Zelenskyj během návštěvy ve Washingtonu vystoupí i s projevem před členy Kongresu.

Časový harmonogram Zelenského návštěvy podle odhadů CNN:

  • 20:00 – Zelenského příjezd k jižnímu trávníku Bílého domu
  • 20:30 – Bilaterální jednání obou prezidentů v Oválné pracovně
  • 22:40 – Společná tisková konference
  • 01:30 – Zelenskyj přednese svůj projev před americkým Kongresem

Zelenského cesta do USA je jeho první zahraniční návštěvou od doby, kdy ruští okupanti vtrhli na Ukrajinu. Obrovský podíl na tom, že se Ukrajina obzvlášť v únorových a březnových dnech agrese dokázala úspěšně ubránit, měl kromě vojáků bezpochyby právě Zelenskyj.

Do té doby podceňovaný ukrajinský prezident bezprostředně po vypuknutí invaze začal řídit obranu Kyjeva. Stal se charismatickým lídrem, který svému lidu dodal potřebnou odvahu. Když pak v prvních dnech bojů americká vláda ukrajinské hlavě státu nabízela urychlenou evakuaci ze země, Zelenskyj měl stroze odpovědět: „Boj začíná. Potřebuji munici, ne odvoz.“

Lídři Západu i kvůli tomuto prohlášení pochopili, že to Ukrajinci s obranou své země před okupanty myslí vážně. Následovala tak masivní vojenská podpora. Díky ní mohla napadená země během podzimu na mnoha místech fronty přejít úspěšně do protiútoku. Vzhledem k tomu, že se v případě vojenské podpory Ukrajiny nejvíce angažují Spojené státy, lze vnímat Zelenského návštěvu USA jako logický krok.

Tagy:
CNN invaze Ukrajina návštěva Joe Biden Republikánská strana Volodymyr Zelenskyj USA Kyjev Kongres Spojených států amerických Washington, D.C.